Ασία

Steinitz: Μεγάλες εταιρείες θα συμμετάσχουν στις νέες παραχωρήσεις για έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ

Steinitz: Μεγάλες εταιρείες θα συμμετάσχουν στις νέες παραχωρήσεις για έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ
Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας έκανε αναφορά στην Ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas, η οποία εξαγόρασε τα πεδία φυσικού αερίου Karish και Tanin, λέγοντας ότι οδηγεί στην διάλυση του μονοπωλίου.
Πεπεισμένος ότι στο νέο διαγωνισμό για παραχωρήσεις οικοπέδων στην ΑΟΖ του Ισραήλ για έρευνες υδρογονανθράκων θα συμμετάσχουν τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Γιουβάλ Στέινιτς μιλώντας στο 3o ετήσιο Συνέδριο Ενέργειας και Οικονομίας στο Τελ Αβίβ.
Όπως είπε, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε ήδη παράταση στον διαγωνισμό μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε κατόπιν άμεσου αιτήματος από μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία του κλάδου και εμμέσως από άλλη μία επίσης μεγάλη εταιρεία.
Ο Στέινιτς τόνισε, ότι χρειάστηκαν χρόνια προσπαθειών, αλλά τελικά όχι μόνο ανακαλύφθηκε το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου «Λεβιάθαν», αλλά η ανάπτυξη του επιτυγχάνεται πλέον με γοργούς ρυθμούς.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ ανέφερε ακόμη, ότι κατασκευάζεται στο Χιούστον των ΗΠΑ μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες άντλησης, που προορίζεται για το «Λεβιάθαν».
Επιπλέον, έκανε αναφορά στην Ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas, η οποία εξαγόρασε τα πεδία φυσικού αερίου Karish και Tanin, τονίζοντας ότι «δεν είναι πλέον μόνο η Noble Energy και η Tshuva που πωλούν το φυσικό αέριο, υπάρχει και η ελληνική εταιρεία Energean, η οποία αγόρασε το Karish και το Tanin και ήδη βλέπουμε, ότι ξεκίνησε η διαδικασία διάλυσης του μονοπωλίου».
Αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση των τιμών επ’ ωφελεία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν τώρα φυσικό αέριο στην τιμή των 4 με 5 δολαρίων/ανά MMBtu, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.
Επιπλέον όπως είπε, η χρήση φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει το Ισραήλ σε σημαντική μείωση της χρήσης άνθρακα, αργού πετρελαίου και diesel, με τεράστια θετική επίδραση στην ατμόσφαιρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης