Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Εισαγόμενα απορρίματα (rdf), η νέα φάρσα για την ελληνική προστιθέμενη αξία

Π.Μπουσμπουρέλης: Εισαγόμενα απορρίματα (rdf), η νέα φάρσα για την ελληνική προστιθέμενη αξία
H ελληνική παραγωγή σε συντριπτικό βαθμό δεν αξιοποιεί τα δικά της απόβλητα
Τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός για παράνομες χωματερές και κορεσμένους ΧΥΤΑ είναι ιλιγγιώδη και ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Τα πρόστιμα αυτά που αφορούν παράνομες χωματερές και κορεσμένους ΧΥΤΑ, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μετακυλίονται στους κατά τόπους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδίοικησης.   
Την ίδια στιγμή οι στόχοι που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται ολοένα πιο αισιόδοξοι και φιλόδοξοι για την ανάκτηση και τη διάθεση των αποβλήτων.
Η ελληνική πραγματικότητα πρέπει να συντονιστεί με αυτούς τους στόχους.
Η πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να έχει αλλάξει, αν όχι άμεσα, έως το 2020.  
Με το 95% των αποβλήτων να καταλήγουν σε αδειοδοτημένους ή μη ΧΥΤΑ και χωματερές, μάλλον έχουμε λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης στη χώρα μας και έχουμε προχωρήσει και σε εισαγωγές (!) αποβλήτων από τρίτες χώρες.
Θέλω να πιστεύω ότι η αναφορά του Αναπληρωτή ΥΠΕΝ κ.Σωκράτη Φάμελλου – και με Δελτίο Τύπου – στη «βέλτιστη διαθέσιμη τεχνική» της αξιοποίησης απορριματογενών καυσίμων (rdf) από τις τσιμεντοβιομηχανίες δε μεταφράζεται στην εισαγωγή των σκουπιδιών των άλλων σε βάρος της χώρας μας.
Δε θα εξετάσουμε εάν η αξιοποίηση του RDF από τις τσιμεντοβιομηχανίες είναι επιβλαβής ή όχι, είναι κάτι στο οποίο θα αποφανθούν οι ειδικοί – η άποψη του υπουργείου είναι ήδη γνωστή, ψηφίζει υπέρ - απλά αναρωτιέται κανείς πώς σκοπεύουν, οι φορείς και οι τσιμεντοβιομηχανίες, να πείσουν για την αξιοποίηση «εισαγόμενων» και αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας σκουπιδιών, ενώ αντιδρούν για την αξιοποίηση εγχώριου RDF που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο και με αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς απέναντι στο περιβάλλον.
Αντί δηλαδή να αξιοποιούμε τα δικά μας απορρίματα ως καύσιμα, για τα οποία υπάρχουν οι προδιαγραφές να περνούν από ενδελεχείς ελέγχους σε σχέση με την καρκινογόνο απειλή  και ανάλογα με την θερμογόνο δύναμη που μπορούν να παράξουν σε σχέση με τις προσμείξεις που αποκτούν, ενεργούμε ως εξής:
Πετάμε τα δικά μας παράγωγα προιόντα στους ΧΥΤΑ και εισάγουμε από αλλού τα λεγόμενα απορριματογενή καύσιμα ή σκουπίδια προς καύση, τα λεγόμενα RDF.
Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η ανάκτηση αποβλήτων και κατά συνέπεια η παραγωγή RDF δίνει δυνατότητα εγχώριας προστιθέμενης αξίας ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις υπάρχουσες πρακτικές οι οποίες βοηθούν για λόγους άγνωστους ξένες εταιρίες και εισαγωγείς.
Από τη μία λοιπόν η χώρα δεσμεύεται να εξαλείψει τις χωματερές και όσο δεν επιτυγχάνει το στόχο αυτό πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα και από την άλλη καταλήγει η μεγάλη χωματερή της Ευρώπης δίχως μάλιστα απολύτως κανένα έλεγχο για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και δίχως κανένα απολύτως οικονομικό όφελος.
Από την άλλη πλευρά η εγχώρια παραγωγή του RDF θα πρέπει να συνδυαστεί με αυστηρές προδιαγραφές απέναντι στο περιβάλλον που θα επιτρέψουν την βέλτιστη αξιοποίηση των εγχώριων απορριματογενών καυσίμων χωρίς να έχουμε επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, όπως οι καρκινογενείς.
Υπάρχουν εξάλλου ήδη αντιδράσεις από τοπικούς οικολογικούς και περιβαλλοντολογικούς φορείς στην Μαγνησία, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης