Ενέργεια

Γρίφος οι θέσεις Σταθάκη για το 17% της ΔΕΗ και την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας

Γρίφος οι θέσεις Σταθάκη για το 17% της ΔΕΗ και την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας
Ο νεός υπουργός Ενέργειας κατά τη συνάντηση με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εκτίμησε ότι η «λύση Σκουρλέτη» για το 17% της ΔΕΗ είναι η πλέον ενδεδειγμένη, ενώ  άφησε ανοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας.  
Η μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκειμένου διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος του 51% της ΔΕΗ, είναι σύμφωνα με τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, η πλέον ενδεδειγμένη λύση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης. 
Παράλληλα ο νέος υπουργός, σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ που εκδόθηκε μετά από συνάντηση που είχε το προεδρείο της με τον κ. Σταθάκη, εμφανίζεται αποφασισμένος να αναθεωρήσει προς τα πάνω την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, προκειμένου όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά να αντικατοπτρίζει  αντικειμενικότερα το κόστος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι η συνάντηση με τον κ. Σταθάκη πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και συζητήθηκαν τα θέματα του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, για τα περισσότερα εκ των οποίων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων και σχεδόν ταυτόσημη προσέγγιση σε συγκεκριμένους τομείς.
Κοινή πεποίθηση και των δυο πλευρών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, είναι ότι η ΔΕΗ έχει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας και συνολικά στην εθνική οικονομία. 
Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε η δέσμευση για τη διατήρηση του ελέγχου του 51% του ΑΔΜΗΕ, παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ επιβαρύνει μεσοπρόθεσμα τον όμιλο ΔΕΗ ενώ για το αντίστοιχο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ εκτιμήθηκε πως η «λύση Σκουρλέτη», είναι η πλέον ενδεδειγμένη και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε. 

Περισσότερο αριστερός από τον Π. Σκουρλέτη δηλώνει ο Γ. Σταθάκης  

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος ο κ. Σταθάκης είπε στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ότι είναι περισσότερο αριστερός από τον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά λιγότερο επαναστάτης από εκείνον.   
Ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε το «ειδικό βάρος» που έχει ο λιγνίτης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πως παραμένει εθνικό καύσιμο ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δέχεται εξαιτίας της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου. 
Παράλληλα, αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της σχετικής αλληλογραφίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε προωθήσει ο πρώην Υπουργός Π.ΕΝ. σχετικά με την διεκδίκηση των επιπλέον ωρών λειτουργίας για τους λιγνιτικούς σταθμούς που βρίσκονται σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας, στη Δυτική Μακεδονία.  
Σε ότι αφορά τα ΝΟΜΕ, ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε τη βαρύτητα του θέματος και τη δυσμενή επίπτωση που έχουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ για τη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει σχετικές επαφές και θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους φορείς έτσι ώστε η τιμή εκκίνησης να αντικατοπτρίζει  αντικειμενικότερα το κόστος.
Ακόμη, έγινε αναφορά στο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και στην ανάγκη σχεδιασμού μέτρων και ενεργειών ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς όμως αυτό να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
Το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξέφρασε την ελπίδα ότι και με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας στη βάση της τακτικής ενημέρωσης και της ειλικρίνειας, χωρίς αιφνιδιασμούς. 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης