Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εν εξελίξει η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα

Εν εξελίξει η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα
Ακόμα και χωρίς ισραηλινή χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας, οι ιατρικές εγκαταστάσεις της Ράφα έχουν υπερφορτωθεί
Οι διαπραγματευτές αποχώρησαν χθες, Πέμπτη, από τις τελευταίες συναντήσεις στο Κάιρο χωρίς συμφωνία και το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη επιχείρηση στη Ράφα, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ακόμη και χωρίς χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας, οι ιατρικές εγκαταστάσεις της Ράφα έχουν ήδη υπερφορτωθεί, σύμφωνα με το BBC.

Οι γιατροί τονίζουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη νότια πόλη της Γάζας κινδυνεύουν να στερηθούν την υγειονομική περίθαλψη μετά την έναρξη «περιορισμένης» επιχείρησης του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς στα ανατολικά προάστιά της τη Δευτέρα.

Το μεγαλύτερο από τα τρία εν μέρει λειτουργικά νοσοκομεία της πόλης, το Αμπού Γιουσέφ Αλ Νατζάρ, χρειάστηκε να εγκαταλειφθεί εσπευσμένα την επόμενη ημέρα, αφού το προσωπικό έλαβε εντολή εκκένωσης και μάχες λάμβαναν χώρα σε κοντινή απόσταση.

Το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, εν μέσω προειδοποιήσεων από τις ΗΠΑ ότι, αν προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα της Γάζα με την Αίγυπτο, τότε η Ουάσιγκτον θα «παγώσει» τις παραδόσεις όπλων προς την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε σε ενημέρωση την Πέμπτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διαθέτουν επαρκή πυρομαχικά για τη Ράφα «και άλλες επιχειρήσεις που έχουν προγραμματιστεί».

Η εισβολή

Η επί μακρόν επαπειλούμενη στρατιωτική δράση του Ισραήλ κατά της Ράφα, όπου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Νετανιάχου, χιλιάδες ένοπλοι της Χαμάς και ενδεχομένως δεκάδες από τους ομήρους που συνέλαβαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχουν εγκατασταθεί ανάμεσα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους από τον πόλεμο Παλαιστινίους, άρχισε αυτή την εβδομάδα με την εντολή απομάκρυνσης αμάχων. Ακολούθησαν περιορισμένες χερσαίες εισβολές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει μεγάλη εισβολή στη Ράφα, ελλείψει αξιόπιστου σχεδίου για την ασφάλεια των αμάχων.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η νίκη στην επτάμηνη σύγκρουση είναι αδύνατη χωρίς την κατάληψη της Ράφα.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε κρατήσει σιγή ιχθύος ως προς τις αναφορές ότι η Ουάσιγκτον «πάγωσε» φορτίο βομβών – μέχρι που, την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ήταν μέρος μιας προειδοποίησης των ΗΠΑ προς τους Ισραηλινούς να μην «μπουν στη Ράφα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης