Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ θέλει να επιταχύνει την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας - Δράση σε 4 τομείς

Η ΕΕ θέλει να επιταχύνει την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας - Δράση σε 4 τομείς

Τα κριτήρια για την κατανομή του κόστους (table.media)

Στα τέλη Μαΐου, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν πώς μπορεί να επιταχυνθεί η επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων, καλούν την Επιτροπή να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τον επιμερισμό του κόστους και να βοηθήσει στην αποφυγή συμφόρησης του δικτύου στα τοπικά δίκτυα διανομής, όπως υποστηρίζει το table.media.

Οι ευρωπαϊκοί διάδρομοι για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικοί για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας.


Επιμερισμός του κόστους

Ο επιμερισμός του κόστους ήταν μέχρι στιγμής ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα εάν η γραμμή διέρχεται από πολλά κράτη μέλη που δεν επωφελούνται όλα εξίσου από την πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με τον τροποποιημένο κανονισμό TEN-E, η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει κατευθυντήριες γραμμές για τον επιμερισμό του κόστους για τη σύνδεση με το δίκτυο υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως τις 24 Ιουνίου.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη θέλουν να ζητήσουν από την Επιτροπή στα τέλη Μαΐου να επεκτείνει τις απαιτήσεις επιμερισμού του κόστους στους χερσαίους αγωγούς. Αυτό αναφέρεται στο δεύτερο προσχέδιο των συμπερασμάτων των υπουργών Ενέργειας από τα τέλη Απριλίου, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Table.Briefings.


Πρόσθετα κριτήρια για αναλύσεις κόστους-οφέλους

Στην κατανομή κόστους και στις νέες πανευρωπαϊκές αναλύσεις κόστους-οφέλους για έργα επέκτασης του δικτύου, τα κράτη μέλη θέλουν να ληφθούν υπόψη όχι μόνο οικονομικοί παράγοντες, αλλά και (για παράδειγμα) η εκ νέου αποστολή σταθμών παραγωγής ενέργειας για τη σταθεροποίηση του δικτύου και την επάρκεια των πόρων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό θα πρέπει να κάνει τα μεμονωμένα έργα πιο επείγοντα.

Με πρωτοβουλία της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου, οι υπουργοί ενέργειας θέλουν να καλέσουν την Επιτροπή να αναλάβει δράση σε συνολικά 4 τομείς:

  • Διασυνοριακός σχεδιασμός
  • Επιτάχυνση προγραμματισμού
  • Χρηματοδότηση
  • Ασφάλεια

Όσον αφορά τον σχεδιασμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τα κράτη υπόσχονται να συνεργαστούν πιο στενά στο μέλλον.

Ο κοινός σχεδιασμός δικτύου είναι ήδη υποχρεωτικός και η ένωση ENTSO-E καταρτίζει τακτικά ένα δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύου (TYNDP) για την ΕΕ. Ωστόσο, μόνο τα σχέδια ανάπτυξης δικτύου των εθνικών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς (ΔΣΜ) και των ρυθμιστικών αρχών είναι πραγματικά δεσμευτικά.


Προτεινόμενοι φορέων εκμετάλλευσης δικτύων

Πρόσφατα, υπήρξαν εκκλήσεις για ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ προκειμένου να καθορίσει ποιες σημαντικές διασυνοριακές γραμμές πρέπει να κατασκευαστούν.

Το φθινόπωρο, η «δεξαμενή σκέψης» Bruegel πρότεινε έναν ανεξάρτητο ευρωπαϊκό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου, ενώ ο Enrico Letta πρότεινε έναν οργανισμό καθαρής ενέργειας στην τελευταία του έκθεση για την εσωτερική αγορά για το Συμβούλιο.

Αντίθετα, οι εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη τονίζουν μόνο «την αξία του συνδυασμού μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης με τον συντονισμό των εθνικών σχεδίων από κάτω προς τα πάνω σε περιφερειακό επίπεδο» στο σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.


Οι 4 ενδιαφερόμενες ομάδες για η βελτίωση της σύνδεσης των κρατών
Μέχρι σήμερα, τα κράτη συνεργάζονται σε 4 Ομάδες Υψηλού Επιπέδου.

Η Energy Cooperation της Βόρειας Θάλασσας (NSEC), η οποία έπρεπε να διαχειριστεί χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2020, αναφέρεται επανειλημμένα επί του παρόντος ως πρότυπο.

Οι 3 άλλες ομάδες ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της σύνδεσης των κρατών της Βαλτικής Θάλασσας (BEMIP), της Ιβηρικής Χερσονήσου (SWE) και των κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC).

Το Πεντάπλευρο Φόρουμ, το οποίο χρησιμοποιείται εντατικά από τη Γερμανία, δεν έχει επί του παρόντος το καθεστώς ομάδας υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, παρατίθεται μαζί με τις 4 ομάδες στο δεύτερο σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Η Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει πρόσθετες επιλογές επιτάχυνσης που υπερβαίνουν τις απλουστεύσεις του RED III. Πιο συγκεκριμένη είναι η εντολή να εξεταστεί η κοινή προμήθεια πόρων δικτύου, έτσι ώστε οι κατασκευαστές να μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητές τους.

Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει εφαρμόσει κάτι τέτοιο μόνο για το φυσικό αέριο και το σχεδίασε για πρώτες ύλες.


Η αρμόδια Επιτροπή θα αναθεωρήσει τα τέλη δικτύου

Η Επιτροπή πρόκειται επίσης να κινήσει την επανεξέταση του πλαισίου για τις χρεώσεις δικτύου.

Οι φορείς εκμετάλλευσης καλούν επανειλημμένα τις ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν υψηλότερες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το Eurelectric, οι μελλοντικές επενδύσεις, οι οποίες πρόκειται να προωθηθούν με την τελευταία τροποποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο Maroš Šefčovič (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής) μίλησε πρόσφατα υπέρ της ταχύτερης επιστροφής των δαπανών για την επέκταση του δικτύου.

Το προσχέδιο αναφέρεται επίσης στην «αυξανόμενη πρόκληση της συμφόρησης του δικτύου σε επίπεδο δικτύου διανομής».
Η Επιτροπή πρόκειται να λάβει μέτρα ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν «να αντιμετωπίσουν γρήγορα» αυτό το πρόβλημα.


Οι κλιματικοί κίνδυνοι πρέπει να περιλαμβάνονται στη σχετική αξιολόγηση 

Όσον αφορά τις πτυχές της ασφάλειας, τα κράτη μέλη καλούν την Επιτροπή να αναθεωρήσει το νομοθετικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη πολύ μεγάλα χρονοδιαγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των «κλιματικών κινδύνων και διαφόρων απίθανων αλλά σοβαρών σεναρίων», όπως αναφέρει η νέα έκδοση.

Η Επιτροπή πρόκειται να απλοποιήσει την πρόσβαση στη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» για χρηματοδοτικούς σκοπούς.

Τα άλλα κράτη μέλη έχουν αποδυναμώσει την πρόταση του Βελγίου για μια νέα υπεράκτια επενδυτική διευκόλυνση, καθώς δεν θέλουν πλέον να προβλέπεται ένας αναλογικός προϋπολογισμός για κάθε θαλάσσια λεκάνη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης