Τα Νέα του TAP

Χρηματοδότηση ύψους 3,9 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο αγωγός φυσικού αερίου TAP

Χρηματοδότηση ύψους 3,9 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο αγωγός φυσικού αερίου TAP
Τα κεφάλαια παρέχει ομάδα 17 εμπορικών τραπεζών, παράλληλα με την ΕΤΕπ και την ΕΤΑΑ
Mε την εξασφάλιση συνολικού ποσού 3,9 δισ. ευρώ, την υψηλότερη χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε για ευρωπαϊκό έργο υποδομής εντός του 2018, ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο η χρηματοδότηση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP).
Το έργο συγκέντρωσε 3,765 δισ. ευρώ σε δανεισμό από τρίτους, με συνολική διάρκεια αποπληρωμής 16,5 χρόνια, συνδυάζοντας το εμπορικό χρέος με χρηματοδότηση από Αναπτυξιακούς Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και Οργανισμούς Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΕΠ).
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Γενικός Διευθυντής του TAP, Luca Schieppati, δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης, ο TAP έφτασε σε ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο σε ό,τι αφορά την πρόοδο του έργου. Ο TAP έχει δεσμευθεί εθελοντικά να υιοθετήσει τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα που θέτουν τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου, έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες αξιολογήσεις για την τήρηση αυτής της δέσμευσης, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεσμεύσεών του. Το κλείσιμο της χρηματοδότησης του ΤΑΡ μάς επιτρέπει πλέον να προχωρήσουμε στην τελική ολοκλήρωση του έργου και την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το κοίτασμα του Shah Deniz II το 2020».

Ικανοποίηση από ΕΤΕπ και ΕΤΕΑ
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του αγωγού TAP στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Κι έχει διαθέσει 700 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό, δηλαδή για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που κατασκευάζεται στην Ευρώπη σήμερα. Η ΕΤΕπ, ως κύρια δανείστρια του έργου μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και άλλους κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, εκφράζει ικανοποίηση για την επιτυχή χρηματοδότηση αυτού του πολύπλοκου και φιλόδοξου έργου. Ταυτόχρονα, επικροτεί τη συνεχή στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εταίρων για τη διασφάλιση της εφαρμογής των βέλτιστων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και τεχνικών πρακτικών», σημείωσε ο Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα ενέργειας. 

Η Nandita Parshad, Γενική Διευθύντρια Βιώσιμων Υποδομών της ΕΤΑΑ, ανέφερε από την πλευρά της: «Ο αγωγός TAP θα θέσει τις βάσεις για μία ολοκληρωμένη αγορά φυσικού αερίου στη Nοτιοανατολική Ευρώπη και θα ενισχύσει το στρατηγικό ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου. Πιστεύουμε ότι το αέριο παραμένει ένα σημαντικό μεταβατικό καύσιμο στην περιοχή αυτή που μπορεί να συμβάλλει στην αντικατάσταση του άνθρακα και στην περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Οι συμμετέχοντες χρηματοδότες

Εκτός των ΕΤΑΑ και ΕΤΕπ, τη χρηματοδότηση για τον ΤΑΡ παρέχει ομάδα 17 εμπορικών τραπεζών, καθώς και οι Οργανισμοί Εξαγωγικών Πιστώσεων bpifrance, Euler Hermes και SACE. Συγκεκριμένα, το έργο έλαβε:

   • Άμεση χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, εγγυημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ)

   • Άμεσο Δάνειο 500 εκατ. ευρώ της ΕΤΑΑ

   • Έμμεσο Δάνειο 500 εκατ. ευρώ της ΕΤΑΑ, από εμπορικές τράπεζες

   • Χρηματοδοτήσεις από τις ΟΕΠ bpifrance (450 εκατ. ευρώ), Euler Hermes (280 εκατ. ευρώ) και SACE (700 εκατ. ευρώ).

   • Χρηματοδότηση δανείου 635 εκατ. ευρώ με εμπορικούς όρους απευθείας από εμπορικές τράπεζες, χωρίς ανάμειξη ΟΕΠ ή έτερων.


Τα μέχρι τώρα κόστη του έργου έχουν καλυφθεί πλήρως από τους μετόχους του TAP: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Οικονομικός Σύμβουλος του ΤΑΡ στη διαδικασία χρηματοδότησης του έργου διετέλεσε η εταιρεία SG και Νομικός Σύμβουλος η Allen & Overy. Στους δανειστές, αντιστοίχως, συμβουλευτικές υπηρεσίες παρείχε ο οίκος Clifford Chance.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης