Τελευταία Νέα
Τα Νέα του TAP

Ο TAP διασχίζει τον Αξιό – ένα παγκοσμίου κλάσης επίτευγμα

Ο TAP διασχίζει τον Αξιό – ένα παγκοσμίου κλάσης επίτευγμα

Η όλη επιχείρηση ήταν πολύ καλά οργανωμένη και απόλυτα ελεγχόμενη. Διήρκεσε περισσότερες από 36 ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς καμία επίπτωση στις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον

Τον Φεβρουάριο 2018 ο ΤΑΡ ολοκλήρωσε το πέρασμα τμήματος αγωγού, μήκους 1.820 μέτρων, κάτω από τον Αξιό ποταμό με οριζόντια κατευθυνόμενη διάτρηση (Horizontal Directional Drilling), επιτυγχάνοντας ένα παγκοσμίου κλάσης μηχανικό επίτευγμα σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση σωλήνα τόσο μεγάλου μεγέθους με τη συγκεκριμένη μέθοδο και σε μία διέλευση.

Δείτε εδώ το βίντεο

 

Tο επίτευγμα

Στη χιλιομετρική θέση (ΧΘ) 375 της όδευσης του αγωγού, κοντά στο χωριό Ελεούσα της Κεντρικής Μακεδονίας, η ανάδοχος εταιρεία του ΤΑΡ (Bonatti-J&P/Avax) και οι μηχανικοί της βρέθηκαν μπροστά σε μία κατασκευαστική πρόκληση: το πέρασμα του Αξιού ποταμού, ο οποίος διασχίζει 380χλμ. στα Βαλκάνια προτού εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο.

Η πρόκληση αφορούσε στην κατασκευή τμήματος αγωγού συνολικού μήκους 1.820 μέτρων, αποτελούμενου από σωλήνες διαμέτρου 48 ιντσών (περίπου 1,2 μέτρα), το οποίο εγκαταστάθηκε με μια διέλευση. Κι επιπλέον, η ομάδα χρειάστηκε να κατασκευάσει το τμήμα αυτό σε –μορφής οριζόντιας καμπύλης– Ζώνη Εργασίας, εντός τάφρου με νερό που περνούσε κάτω από επαρχιακό δρόμο.

 

Η προετοιμασία

Η όλη επιχείρηση ήταν πολύ καλά οργανωμένη και απόλυτα ελεγχόμενη. Διήρκεσε περισσότερες από 36 ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς καμία επίπτωση στις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον. Η οργάνωση και ο σχεδιασμός του περάσματος ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017, όταν διενεργήθηκαν όλες οι σχετικές γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες. Η διαδικασία αυτή επέτρεψε στην ομάδα να πραγματοποιήσει πρόσθετες διερευνητικές γεωτρήσεις και να αναπτύξει το βέλτιστο δυνατό προφίλ διάτρησης, που θα μπορούσε να αυξήσει τη διάμετρο έως και 62 ίντσες συνολικά, ώστε να εξυπηρετήσει το τμήμα των 1.820 μέτρων. Οι εργασίες διάτρησης και διάνοιξης πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα Νοεμβρίου 2017 έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2018, με τη χρήση του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού για οριζόντια κατευθυνόμενη διάτρηση – γεωτρύπανου 400 τόνων με εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για το έργο, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι δυνάμεις έλξης για την εγκατάσταση του αγωγού.

 

Οι πρωταγωνιστές

Η ανάδοχος εταιρεία του ΤΑΡ για το 2ο και 3ο τμήμα του αγωγού, δηλαδή το επιχειρηματικό σχήμα Bonatti και J&P Avax, σε συνεργασία με τον υπεργολάβο τους Horizontal Drilling International (HDI), κατέθεσαν την εμπειρία τους και προσέφεραν τους κατάλληλους ανθρώπινους πόρους για να εφαρμόσουν βέλτιστες πρακτικές διάτρησης, ώστε αυτό το τεχνικά απαιτητικό έργο να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά και έγκαιρα.

 

Η ανταμοιβή

Για όλους όσους απασχολήθηκαν στο εγχείρημα η ανταμοιβή τους ήταν η ίδια η άρτια εκτελεσμένη εργασία, εφόσον μάλιστα πρόκειται για ένα κατασκευαστικό επίτευγμα παγκοσμίου κλάσης, όπου:

 Οι δυνάμεις που μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του αγωγού ήταν πολύ μικρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις: μ.ό. έλξης μόλις 40 τόνων, με το μέγιστον να μην ξεπερνά τους 80, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο εκτελέστηκε σε ακόμη καλύτερες συνθήκες από τις αναμενόμενες.

 Όλοι επέστρεψαν σπίτι με ασφάλεια, αν και αρκετά λασπωμένοι.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης