Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μέσω Τουρκίας τα ρωσικά πετρελαιοειδή στην ΕΕ - Τεράστια τα έσοδα της Μόσχας

Μέσω Τουρκίας τα ρωσικά πετρελαιοειδή στην ΕΕ - Τεράστια τα έσοδα της Μόσχας
Η επαναδρομολόγηση του ρωσικού πετρελαίου μέσω της Τουρκίας όχι μόνο παρέκαμψε τις κυρώσεις, αλλά δημιούργησε επίσης σημαντικά φορολογικά έσοδα για τη Ρωσία
Πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) και του Κέντρου Μελέτης της Δημοκρατίας (CSD) αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εισήγαγε πετρελαιοειδή αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τουρκικά λιμάνια που διαχειρίζονται κυρίως ρωσικό πετρέλαιο - λιμάνια που δεν διαθέτουν κόμβους διύλισης.

Σύμφωνα με το Oil Price, το εμπόριο αυτό έχει ουσιαστικά παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ και των G7 για τα ρωσικά πετρελαιοειδή.

Από την εφαρμογή της απαγόρευσης των πετρελαιοειδών στις 5 Φεβρουαρίου 2023, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024, η ΕΕ προμηθεύτηκε 5,16 εκατομμύρια τόνους πετρελαιοειδών αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα τουρκικά λιμάνια του Ceyhan, του Marmara Erelisi και της Mersin.

Αυτά τα λιμάνια, που δεν διαθέτουν δυνατότητες διύλισης, εισήγαγαν το 86% των πετρελαιοειδών τους από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μετατρέποντας την Τουρκία σε σημαντικό κόμβο επανεξαγωγών.

Πενταπλάσιες οι εισαγωγές από Τουρκία την τελευταία δεκαετία

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την Τουρκία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Μέχρι το 2023, η Τουρκία κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος παγκόσμιος αγοραστής ρωσικών πετρελαιοειδών, εισάγοντας το 18% των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας.

Η σχέση αυτή εντάθηκε από 52% το 2022 σε 72% το 2023, γεγονός που υποδηλώνει την εμβάθυνση της εξάρτησης από τα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα, όπως το ντίζελ, το πετρέλαιο κίνησης και το καύσιμο αεροσκαφών.

Οι έρευνες της CREA και της CSD υποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενδέχεται να έχουν εισάγει ρωσικά πετρελαιοειδή που είτε αναμειγνύονται είτε επανεξάγονται από τουρκικούς τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης.

Ένα παράδειγμα που αναφέρεται είναι ο τερματικός σταθμός Toros Ceyhan, ο οποίος παρέλαβε 26.923 τόνους gasoil από το Νοβοροσίσκ τον Μάιο του 2023 και στη συνέχεια απέστειλε παρόμοια ποσότητα στο διυλιστήριο MOH της Ελλάδας στην Κόρινθο.

Το εμπόριο αυτό εκμεταλλεύεται νομικά κενά, επιτρέποντας την είσοδο στην ΕΕ αναμεμειγμένων ρωσικών πετρελαιοειδών.

Η επαναδρομολόγηση του ρωσικού πετρελαίου μέσω της Τουρκίας όχι μόνο παρέκαμψε τις κυρώσεις, αλλά δημιούργησε επίσης σημαντικά φορολογικά έσοδα για τη Ρωσία, τα οποία υπολογίζονται σε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, στηρίζοντας τις πολεμικές της προσπάθειες στην Ουκρανία.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η CREA και η CSD συνιστούν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ, την επιβολή αυστηρών κανόνων και τη διερεύνηση των αποστολών για την αποτροπή περαιτέρω παράκαμψης των κυρώσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης