Τελευταία Νέα

Ιταλία: Μετωπική κυβέρνησης και ενεργειακών εταιριών για τα όρια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών

Ιταλία: Μετωπική κυβέρνησης και ενεργειακών εταιριών για τα όρια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών
Απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο έδαφος σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως γεωργικές εκτάσεις
Οι ιταλικοί όμιλοι ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε διαμάχη με την κυβέρνηση σχετικά με νέα όρια στην εγκατάσταση ηλιακών πάνελ, τα οποία, όπως λένε, θα έβαζαν σε κίνδυνο τους στόχους της Ρώμης για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και θα αυξήσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο δεξιός συνασπισμός της χώρας ενέκρινε τη Δευτέρα την απαγόρευση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με μονάδες τοποθετημένες στο έδαφος σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως γεωργικές εκτάσεις.
Η Elettricità Futura - το λόμπι που εκπροσωπεί τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κρατικά ελεγχομένων εταιρειών κοινής ωφελείας Enel, A2A και Edison - επεσήμανε ότι το όριο θα αυξήσει το κόστος για την ανάπτυξη νέων ηλιακών έργων, θα περιπλέξει τη διαδικασία αδειοδότησης και θα θέσει σε κίνδυνο τους πράσινους στόχους της Ιταλίας.

«Ο νέος κανονισμός θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πρόβλημα αξιοπιστίας για τη χώρα μας όσον αφορά τις εταιρείες που έχουν προγραμματίσει έργα αξίας έως 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων του 2030», ανέφερε το λόμπι σε ανακοίνωση αργά την Τρίτη.
Στο προσχέδιο του σχεδίου της για την ενέργεια και το κλίμα (PNIEC) η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει την ενέργεια που παράγεται από ηλιακά πάρκα κατά 50 γιγαβάτ (GW) έως το 2030 ως μέρος της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.

Έλλειψη ηλιακών πάρκων

Η Elettricità Futura εκτιμά ότι ο νέος κανόνας θα επιδεινώσει την έλλειψη μεγάλων ηλιακών πάρκων, ένα ζήτημα που διατηρεί υψηλό το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία.
«Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα κλίμακας κοινής ωφέλειας κοστίζει το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα ταράτσας», ανέφερε.
Αγροτικά λόμπι -- βασικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Giorgia Meloni -- ζητούν εδώ και καιρό περιορισμούς στα πάνελ, λέγοντας ότι δεν συμβιβάζονται με την καλλιέργεια.

«Η γεωργία και τα φωτοβολταϊκά μπορούν να συνυπάρξουν», δήλωσε η Italia Solare, η ιταλική ένωση για τον ηλιακό τομέα, προσθέτοντας ότι το 1% της ανεκμετάλλευτης γεωργικής γης θα αρκούσε για να πραγματοποιηθούν τα μισά από τα 50 GW που απαιτούνται για την Ιταλία για την επίτευξη των στόχων του 2030, με τα υπόλοιπα να προέρχονται από στέγες .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης