Τελευταία Νέα
Ασία

Η Σ. Αραβία εκκαθαρίζει τα οικονομικά στοιχεία της Aramco ενόψει της IPO το 2018

tags :
Η Σ. Αραβία εκκαθαρίζει τα οικονομικά στοιχεία της Aramco ενόψει της IPO το 2018
Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να παρουσιάσει μία καθαρή οικονομική κατάσταση της Saudi Aramco στους υποψήφιους επενδυτές με στόχο να αποκομίσει 2 τρισ. δολάρια.
Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να παρουσιάσει στους υποψήφιους επενδυτές στην Saudi Aramco ένα καθαρό σύνολο οικονομικών στοιχείων, επιδιώκοντας να εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 2 τρισ. δολαρίων από την προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά του 5% των μετοχών της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο το 2018, όπως αναφέρει η Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Σαουδαραβικές αρχές συνεργάζονται με την διοίκηση της Saudi Aramco και τους οικονομικούς συμβούλους για την IPO, για να ξεχωρίσουν τα οικονομικά της εταιρείας από αυτά του κράτους, μετατοπίζοντας ορισμένες υποχρεώσεις από τους λογαριασμούς της εταιρείας σε εκείνες της κυβέρνησης.
Πηγές της βρετανικής εφημερίδας αναφέρουν, ότι έχουν ήδη εκδοθεί τέσσερα νομοθετήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Ανάμεσα σε αυτά, είναι η μετατόπιση ανεξόφλητων οφειλών κρατών, όπως η Ιορδανία και το Ιράκ, από τα βιβλία της Saudi Aramco σε αυτά του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, προβλέπεται μία ειδική φορολογική έκπτωση για την Saudi Aramco, ως αποζημίωση για το οικονομικό κόστος της επιδότησης καυσίμων στην εσωτερική αγορά και φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακόμη, οι ανεξόφλητες οφειλές κρατικών επιχειρήσεων, όπως η εθνική αεροπορική εταιρεία Saudia και η υπηρεσία κοινής ωφέλειας Saudi Electricity, θα μεταφερθούν στο υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα, που προβλέπει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τη Saudi Aramco από το 85% στο 50%, προκειμένου να παρουσιαστεί ως δέλεαρ στους υποψήφιους επενδυτές ένα υψηλότερο μέρισμα, αυξάνοντας την αγοραστική αξία των μετοχών.
Η Financial Times σημειώνει, ότι ο στόχος του πρίγκιπα και αναπληρωτή πρωθυπουργού της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman είναι τα 2 τρισ. δολάρια, ωστόσο η εφημερίδα εκτιμά, ότι η IPO θα φθάσει ένα ποσό μεταξύ των 880 δισ. και του 1,1 τρισ. δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης