Ευρώπη

Πορτογαλία: Εθνικό πένθος για τους 62 νεκρούς από την πύρινη λαίλαπα - Η Ελλάδα έτοιμη για βοήθεια

Πορτογαλία: Εθνικό πένθος για τους 62 νεκρούς από την πύρινη λαίλαπα - Η Ελλάδα έτοιμη για βοήθεια
Τσίπρας: H Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς
upd (17:45) Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η κατάσταση με τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την ευρύτερη περιοχή της Λεϊρίας στην Πορτογαλία. Τριήμερο εθνικό πένθος κυρήχθηκε στην χώρα για τους 62 νεκρούς από τη δασική φωτιά στη Λεϊρία.
Όπως δήλωσε δε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.
Τα μέσα ενημέρωσης στην Πορτογαλία μεταδίδουν ότι η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου παρότι 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.
Στην Πορτογαλία επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40C σε κάποιες περιοχές.

H Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κοστα, προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσιπρας εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στις δύσκολες ώρες που βιώνει ο πορτογαλικός λαός.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνομιλία του με τον κ. Κοστα ότι η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα το WorldEnergyNews έγραφε:

Συνεχώς ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός από την πύρινη λαίλαπα στην Πορτογαλία, καθώς σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, η δασική πυρκαγιά που έπληξε χθες την περιοχή Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας έχει προκαλέσει τον θάνατο 62 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Ζόρζε Γκόμες είχε ανακοινώσει ότι η μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Λεϊρία έχει προκαλέσει τον θάνατο 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό 59.
Η φωτιά ξέσπασε χθες, λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, της περιοχής Λεϊρία.
Πολλά θύματα παγιδεύτηκαν από τις φλόγες ενώ ήταν μέσα στα αυτοκίνητά τους που κινούνταν σε παρακείμενο δρόμο, ενώ άλλοι πέθαναν από την εισπνοή καπνού.
«Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Antonio Costa.

Ζάν Κλοντ Γιούνκερ: Eνεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας

"Οι σκέψεις μου είναι μαζί με τα θύματα της πυρκαγιάς στην Πορτογαλία", αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζάν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο ίδιος συνεχάρη το θάρρος και την ανδρεία των πυροσβεστών που επιχειρούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να κατασβέσουν την πυρκαγιά.
Ενημέρωσε επίσης ότι ενεργοποιήθηκε ήδη ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας και θα κληθεί να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλει η Πορτογαλία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου με τον ομολογό του της Πορτογαλίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομολογό του της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στη δοκιμασία που περνάει η Πορτογαλία, από την πύρινη λαίλαπα που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.
(Αρχική δημοσίευση:11:45)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης