Ασία

al-Emadi (ΥΠΟΙΚ Κατάρ): Ο ενεργειακός τομέας και η οικονομία λειτουργούν παρά τις κυρώσεις

al-Emadi (ΥΠΟΙΚ Κατάρ): Ο ενεργειακός τομέας και η οικονομία λειτουργούν παρά τις κυρώσεις
Το Κατάρ μπορεί να υπερασπιστεί την οικονομία και το νόμισμα του, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του εμιράτου στο CNBC.
Το Κατάρ μπορεί εύκολα να υπερασπιστεί την οικονομία και το νόμισμά του ενάντια στις κυρώσεις που του έχουν επιβάλλει η Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη, όπως δήλωσε σήμερα (12/6) ο υπουργός Οικονομικών του εμιράτου Αλί Σερίφ αλ-Εμάντι στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC.
Ο αλ-Εμάντι τόνισε δε, ότι οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις θα χάσουν επίσης χρήματα, εξαιτίας των ζημιών που θα προκληθούν στις επιχειρήσεις τους, που συνεργάζονταν με το Κατάρ.
Υπενθυμίζεται, ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις και μείωσαν τις εμπορικές συναλλαγές τους με το Κατάρ πριν ακριβώς από μία εβδομάδα, κατηγορώντας τη Ντόχα για υποστήριξη της τρομοκρατίας.
Οι κυρώσεις έχουν διαταράξει ήδη τις ροές εισαγωγών στο Κατάρ και έχουν αναγκάσει πολλές ξένες τράπεζες να περιορίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη χώρα.
Ωστόσο, ο αλ-Εμάντι τόνισε, ότι ο ενεργειακός τομέας και η οικονομία του κορυφαίου εξαγωγέα LNG στον κόσμο λειτουργούν κανονικά και ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε σοβαρός αντίκτυπος στην προμήθεια τροφίμων ή άλλων αγαθών.
Όπως είπε ο ίδιος, το Κατάρ μπορεί να εισάγει αγαθά από την Τουρκία, την Άπω Ανατολή ή την Ευρώπη και συμπλήρωσε ότι το εμιράτο θα ανταποκριθεί στην κρίση διαφοροποιώντας ακόμη περισσότερο την οικονομία του.
Όσον αφορά στην υποτίμηση κατά 10% του τοπικού νομίσματος, υποστήριξε ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι ανησυχητική, τονίζοντας ότι «τα αποθεματικά και τα επενδυτικά μας κεφάλαια υπερβαίνουν το 250% του ΑΕΠ, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για το τι συμβαίνει ή για οποιαδήποτε κερδοσκοπία σχετικά με το νόμισμά μας».
Ερωτηθείς αν το Κατάρ ίσως χρειαστεί να συγκεντρώσει χρήματα με την πώληση μεριδίων σε μεγάλες δυτικές εταιρείες, που κατέχει το ταμείο κρατικών επενδύσεων, ο αλ-Εμάντι ανέφερε, ότι αυτό δεν είναι επί του παρόντος στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης