Τελευταία Νέα
Ασία

Η ένταξη Ινδίας και Πακιστάν στον SCO θα επιταχύνει την κατασκευή του αγωγού TAPI

Η ένταξη Ινδίας και Πακιστάν στον SCO θα επιταχύνει την κατασκευή του αγωγού TAPI
Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα φθάσει τα 33 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Η ένταξη της Ινδίας και του Πακιστάν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) θα επιταχύνει την υλοποίηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδία (TAPI), όπως εκτιμά ο πακιστανός πολιτικός αναλυτής και εμπειρογνώμων διεθνών σχέσεων Μαλίκ Αγιούμ Σούμπαλ.
«Πιστεύω ότι η συμμετοχή των δύο χωρών στη SCO, όχι μόνο θα συμβάλει στην επιτάχυνση του TAPI, αλλά και σε όλα τα άλλα έργα που έχουν σταματήσει εδώ και δεκαετίες, λόγω της εχθρότητας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν», δήλωσε ο Σούμπαλ μιλώντας στο πρακτορείο Trend.
Η Ινδία και το Πακιστάν έγιναν πλήρη μέλη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα (9/6) στην Αστάνα του Καζακστάν.
Ο Σούμπαλ πιστεύει, ότι η προσχώρηση στη SCO θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και θα βοηθήσει τις δύο χώρες να μετατρέψουν την εχθρική μεταξύ τους συμπεριφορά, σε ομαλές και φιλικές σχέσεις.
Ακόμη επεσήμανε, ότι η διεύρυνση του SCO αποτελεί σημαντική εξέλιξη και γίνεται όλο και πιο ισχυρός χάρη στη συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας.
Πλέον τα μέλη του SCO είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Το Αφγανιστάν, η Λευκορωσία, το Ιράν και η Μογγολία είναι χώρες παρατηρητές του SCO, ενώ το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Καμπότζη, το Νεπάλ, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα είναι εταίροι.
Ο αγωγός TAPI θα καταστήσει δυνατή την παράδοση φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, το οποίο κατατάσσεται στην 4η θέση στον κόσμο με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου, σε μεγάλες και πολλά υποσχόμενες αγορές της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ο αγωγός θα ξεκινάει από το κοίτασμα Galkynysh - το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Τουρκμενιστάν- και μέσω των αφγανικών πόλεων Herat και Kandahar θα φθάσει τελικά θα φθάσει στην πόλη Fazilka, που βρίσκεται στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν.
Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα φθάσει τα 33 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Το συνολικό μήκος του αγωγού TAPI θα είναι 1.814 χλμ.
Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 10 δισ. δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης