Τελευταία Νέα
Ευρώπη

ESO: Η Βουλγαρία θα έχει πλεόνασμα ενέργειας έως και 8 - 9 TWh το 2016

ESO: Η Βουλγαρία θα έχει πλεόνασμα ενέργειας έως και 8 - 9 TWh το 2016
H ESO εκτιμά ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2026 πρέπει να ανέλθουν σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ ή κατά μέσο όρο στα 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η Βουλγαρία πιθανότατα θα έχει πλεόνασμα ενέργειας έως και 8 - 9 TWh ετησίως το 2026, σύμφωνα με πρόγνωση του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ESO.
Τα στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα (8/6) κατά τη διάρκεια του φόρουμ Bulatom στη Βάρνα, στο πλαίσιο του 10ετούς αναπτυξιακού σχεδίου του συστήματος μεταφοράς ενέργειας της Βουλγαρίας για την περίοδο 2017-2026.
Ο Plamen Gerdzhikov της ESO δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι το πλεόνασμα «θα είναι πολύ σοβαρό».
Για το πλεόνασμα αυτό ωστόσο, η ESO δεν έλαβε υπόψη ούτε την πιθανή αναζωπύρωση του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε και την ενδεχόμενη ολοκλήρωση του, ούτε μία προγραμματισμένη προσθήκη πυρηνικού αντιδραστήρα στον μοναδικό πυρηνικό σταθμό της χώρας Κοζλοντούι, που σήμερα διαθέτει δύο αντιδραστήρες VVER 1 GW.
Επιπλέον, η πρόβλεψη της ESO δεν έλαβε υπόψιν τους περιορισμούς των εκπομπών αερίων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που θα πρέπει να επιβληθούν σε μεγάλες εγκαταστάσεις θερμικής παραγωγής ενέργειας από το 2021.
Σύμφωνα με τη συντηρητική εκτίμηση της ESO, η κατανάλωση ακαθάριστης εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι 38.130 TWh το 2026, ενώ μια πιο ανοικτή εκτίμηση προβλέπει μέγιστη κατανάλωση στις 40.410 TWh.
Η ESO αναμένει ότι το απόλυτο μέγιστο φορτίο του συστήματος θα είναι 8,05 GW, ενώ το μέσο φορτίο ημερών εργασίας υπολογίζεται στα 7,52 GW.
Ακόμη, η ESO εκτιμά ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2026 πρέπει να ανέλθουν σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ ή κατά μέσο όρο στα 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης