Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο δικαίωσε τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας

Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο δικαίωσε τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Οι εταιρείες πλήρωσαν μεταξύ 2011 και 2016 συνολικά 6,3 δισ. ευρώ φόρους με έναν νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων μπορούν διεκδικήσουν πλέον από το Γερμανικό Δημόσιο οι εταιρείες κοινής ωφέλειας RWE, E.ON και EnBW, καθώς μετά από μια μακρόχρονη διαμάχη με την κυβέρνηση το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε σήμερα (7/6), ότι ο νόμος με τον οποίο επιβλήθηκε φόρος στα πυρηνικά καύσιμα, ήταν αντισυνταγματικός.
Ο φόρος ο οποίος εισήχθη τον Δεκέμβριο του 2010, απαίτησε από τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας να πληρώσουν 145 ευρώ ανά γραμμάριο καυσίμου που χρησιμοποιούνταν στους αντιδραστήρες τους.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο φόρος αυτό απέφερε 6,3 δισ. ευρώ μεταξύ 2011 και 2016 στον γερμανικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αναφέρει στην απόφασή του, ότι η κυβέρνηση δεν είχε νομοθετικές εξουσίες για την επιβολή τέτοιου φόρου και ως εκ τούτου έκρινε, ότι ο νόμος είναι αναδρομικά άκυρος.
Αυτό σημαίνει, ότι οι εταιρείες πυρηνικής ενέργειας RWE, E.ΟΝ και EnBW μπορούν πλέον να διεκδικήσουν την επιστροφή του φόρου, ο οποίος μαζί με τους τόκους ξεπερνά κατά πολύ τα 6,3 δισ. ευρώ.
Ο φόρος στα πυρηνικά καύσιμα ήταν αρχικά μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, στις οποίες επετράπη σε αντάλλαγμα για την επιβολή του το 2010, να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών τους σταθμών.
Ωστόσο, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ έκανε στροφή 180 μοιρών, αποφασίζοντας να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας μέχρι το 2022.
Ωστόσο συνέχισε να επιβάλλει το φόρο πυρηνικών καυσίμων.
Μάλιστα, σαν να μην έφθανε αυτό για τις επιχειρήσεις, το 2016 η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε, ότι οι επιχειρήσεις πυρηνικής ενέργειας πρέπει να καταβάλουν 23,6 δισ. ευρώ σε ένα νέο κρατικό ταμείο, που θα χρηματοδοτήσει τη μελλοντική αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης