Ευρώπη

Nord Stream-2 AG: Το καλοκαίρι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις χρηματοδότησης του αγωγού

tags :
Nord Stream-2 AG: Το καλοκαίρι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις χρηματοδότησης του αγωγού
Η κοινοπραξία αποβλέπει στη συμμετοχή στη χρηματοδότηση του έργου και ρωσικών τραπεζών.
Η κοινοπραξία Swiss Nord Stream-2 AG θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού τις διαπραγματεύσεις για την προσέλκυση χρηματοδότησης της κατασκευής του ομώνυμου αγωγού και οι ρωσικές τράπεζες μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές, όπως ανέφερε η κοινοπραξία στο πρακτορείο Itar Tass.
«Αυτή η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το καλοκαίρι και αναμένουμε από τις ρωσικές τράπεζες να παράσχουν μέρος της χρηματοδότησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Η ρωσική Gazprom, η γαλλική Engie, η αυστριακή OMV, η ολλανδο-βρετανική Shell και οι γερμανικές Uniper και Wintershall που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, υπέγραψαν τον Απρίλιο του 2017 συμφωνία για το νέο μοντέλο χρηματοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου.  
Η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση δανείου ύψους έως 6,65 δισ. ευρώ σε περίπτωση ανεπαρκούς χρηματοδότησης της κατασκευής του Nord Stream-2.
Η Gazprom θα παραμείνει ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας Swiss Nord Stream-2 AG και οι υπόλοιπες πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες δεσμεύονται να παράσχουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 50% του συνολικού κόστους του έργου, που ανέρχεται σε περίπου 9,5 δισ. ευρώ.
Έτσι, η συνεισφορά κάθε εταιρείας θα ανέλθει σε 950 εκατομμύρια ευρώ.
Ο αγωγός Nord Stream 2 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019.
Ο αγωγός θα εκτείνεται από τις ρωσικές ακτές κατά μήκος του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας στις γερμανικές ακτές.
Κάθε μία από τις δύο εκτάσεις του αγωγού θα έχει χωρητικότητα 27,5 δισ. κυβικά μέτρα.
Ο νέος αγωγός θα διπλασιάσει την ικανότητα του ήδη υπάρχοντος Nord Stream και ουσιαστικά θα ακολουθήσει τη διαδρομή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης