Ασία

Trump: Οι Άραβες ηγέτες κατηγορούν το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία

Trump: Οι Άραβες ηγέτες κατηγορούν το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία
Αφορμή για τη διαμάχη αποτέλεσε ένα τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του Κατάρ, σύμφωνα με το οποίο ο εμίρης της χώρας προειδοποίησε κατά μιας αντιπαράθεσης με το Ιράν.
Upd Ο Πρόεδρος Trump δήλωσε ότι οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής, κατά την διάρκεια της συνάντησης τους τον περασμένο μήνα, κατηγόρησαν το Κατάρ για χρηματοδότηση εξτρεμιστών, δηλώσεις που όπως αναφέρουν οι αναλυτές μπορεί να εμβαθύνουν την απομόνωση της Ντόχα, καθώς αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κυρώσεις από μια συμμαχία χωρών που ηγείται η Σαουδική Αραβία.
"Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή, δήλωσα ότι δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί η ριζοσπαστική ιδεολογία", ανέφερε ο Trump στο Twitter την Τρίτη. "Οι ηγέτες έδειξαν  το Κατάρ - κοιτάξτε!"
Το σχόλιο του Trump ήρθε μια μέρα αφού ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος ήθελε να « αποκλιμακώσει» την κρίση και έχει δεσμευτεί να διεξάγει συνομιλίες με όλες τις πλευρές.
Η Σαουδική Αραβία και οι τρεις περιφερειακοί σύμμαχοι - τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν - κατηγόρησαν το μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ότι υποστήριξε μια σειρά ομάδων, από το σιιτικό μουσουλμανικό ιρανικό στρατό μέχρι τους σουνίτες μαχητές της Αλ Κάιντα και του ισλαμικού κράτους .
Το tweet του Trump συμβάλλει περισσότερο σε συγκρούσεις, αυξάνει τις εντάσεις και θα χρησιμοποιηθεί από όσους προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν το Κατάρ », δήλωσε ο Mahjoob Zweiri, καθηγητής πολιτικής της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ στη Ντόχα.

Νωρίτερα

Σε πλήρη απομόνωση από τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο απειλείται το Κατάρ, μετά την απόφαση της μίας μετά την άλλων των χωρών του Περσικού Κόλπου και όχι μόνο να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του, κατηγορώντας το για υποστήριξη της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι τα πρώτα κράτη, που αντέδρασαν οργισμένα από τη συμβιβαστική γραμμή του Κατάρ απέναντι στο Ιράν και την υποστήριξη που δείχνει σε ισλαμιστικές οργανώσεις και κυρίως στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρούν έναν επικίνδυνο πολιτικό εχθρό.
Η διαμάχη ξέσπασε μετά τη συμμετοχή του Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής των μουσουλμανικών κρατών στη Σαουδική Αραβία, όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε τις «αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις» του Ιράν στις αραβικές χώρες.
Αφορμή για τη διαμάχη αποτέλεσε ένα τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του Κατάρ, σύμφωνα με το οποίο ο εμίρης της χώρας προειδοποίησε κατά μιας αντιπαράθεσης με το Ιράν, ενώ υπερασπίστηκε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και τη σιιτική λιβανέζικη Χεζμπολάχ, που συνδέεται με την Τεχεράνη.
Η Ντόχα διέψευσε το τηλεγράφημα επισημαίνοντας ότι το πρακτορείο της έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης, όμως τα μέσα στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ εξακολούθησαν να μεταδίδουν την είδηση.
Το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι υποπτεύονται, ότι το Κατάρ αντιμετωπίζει θετικά την επεκτατική πολιτική του Ιράν.
Σύμφωνα με το Reuters, μια ρήξη μεταξύ της Ντόχα και των στενότερων συμμάχων της μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου οι χώρες του Περσικού Κόλπου χρησιμοποιούν την οικονομική και πολιτική τους ισχύ για να επηρεάσουν τα γεγονότα στη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Το 1 δισ. δολ. που κατέβαλε το Κατάρ σε τζιχαντιστές εξόργισε τον αραβικό κόσμο

Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα Financial Times, ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη δραματική απόφαση χωρών του Περσικού Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ντόχα, ήταν το ότι το Κατάρ πλήρωσε 1 δισ. δολάρια για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής του οικογένειας, οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Ιράκ, όπου είχαν πάει για κυνήγι.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέλη οργανώσεων στην περιοχή και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα, ότι η Ντόχα κατέβαλε αυτά τα χρήματα, για να απελευθερωθούν 26 μέλη μιας κυνηγετικής αποστολής στο νότιο Ιράκ και άλλα 50 άτομα που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κυβέρνηση του Κατάρ πλήρωσε δύο από τις κυριότερες δυνάμεις που περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες» της Μέσης Ανατολής, ένα παρακλάδι της αλ-Κάιντα που πολεμά στη Συρία και αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας.
Η συμφωνία αυτή έγινε τον Απρίλιο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γείτονες του Κατάρ για τον ρόλο του εμιράτου σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της να λάβουν την απροσδόκητη απόφαση να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα.
Το Κατάρ αρνείται ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και ανακοίνωσε, ότι οι κατηγορίες των γειτόνων του είναι ανυπόστατες.
Αν και η κυβέρνηση αρνείται επισήμως να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα λύτρα, ένας αξιωματούχος που πρόσκειται σε αυτήν, υποστήριξε στους Financial Times ότι καταβλήθηκαν, δήλωσε όμως άγνοια για το ακριβές ποσό.

Άμεση διακοπή διπλωματικών σχέσεων

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «στηρίζει την τρομοκρατία» και έλαβαν μια σειρά μέτρων με σκοπό να το απομονώσουν.
Η Αίγυπτος έδωσε διορία 48 ωρών στον πρέσβη του Κατάρ που βρίσκεται στο Κάιρο να εγκαταλείψει τη χώρα.
Αυτή δεν είναι η πρώτη αντιπαράθεση του Ριάντ με την Ντόχα, καθώς και το 2014 η Σαουδική Αραβίας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ, για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το εμιράτο στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Από χθες (6/5) το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών.

Έκλεισαν σύνορα και εναέριο χώρο για το Κατάρ

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ και ανέστειλαν τις αεροπορικές και ναυτικές συνδέσεις μαζί του.
Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα.
Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.
Αλλά και η Αίγυπτος απαγόρευσε τις πτήσεις από και προς το Κατάρ.
Παράλληλα, έκλεισαν τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
Απαγορεύθηκε στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.
Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών.
Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

Τραπεζικό μπλόκο από Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σταματούν να συνεργάζονται με τράπεζες του Κατάρ, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των χωρών, δήλωσαν πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters.
Οι πηγές αυτές επεσήμαναν, ότι οι τράπεζες τις οποίες αρνήθηκαν να κατονομάσουν, καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους, σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.
Επίσης, η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ.

Διαμεσολαβητικό ρόλο αναλαμβάνει o εμίρης του Κουβέιτ

Ο εμίρης του Κουβέιτ εντείνει τις προσπάθειές του για την επίλυση της κρίσης που ξέσπασε στο εσωτερικό του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου με την απομόνωση του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία και τα γειτονικά κράτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ο Σεΐχ Σαμπάχ Αλ-Αχμέτ Αλ Σαμπά θα ταξιδέψει σήμερα (6/6) στη Σαουδική Αραβία, όπου θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο του Κουβέιτ με γνώση του θέματος, που μίλησε στο Bloomberg υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Σύμφωνα δε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, ο εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ανέβαλε χθες προγραμματισμένο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ των πλευρών για την επίλυση της κρίσης.

Αποκλιμάκωση της έντασης επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν διπλωματικά την ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν, ότι το Κατάρ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή του Κόλπου.
Έτσι, ενδεχόμενη απομόνωσή του θα έχει συνέπειες για την Ουάσιγκτον.
Η Ουάσιγκτον έχει σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα ώστε να επιδιώκει την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με επίκεντρο το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (Al Udeid).
Η αεροπορική βάση αξιοποιείται επιχειρησιακά για την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους μία από τις ουσιαστικές προτεραιότητες της προεδρίας του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης