Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Βουλγαρία: Οι πυρηνικοί σταθμοί Μπέλενε και Κοζλοντούι προτεραιότητα του υπουργείου Ενέργειας

Βουλγαρία: Οι πυρηνικοί σταθμοί Μπέλενε και Κοζλοντούι προτεραιότητα του υπουργείου Ενέργειας
Το υπουργείο περιμένει τη μελέτη σκοπιμότητας για το Μπέλενε, έχοντας ως εναλλακτική την επέκταση του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι.
Προτεραιότητα στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Μπέλενε, η οποία ανεστάλη το 2012, αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας, το οποίο εξετάζει επίσης ως εναλλακτικό σχέδιο την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι.
Όπως είπε η υπουργός Ενέργειας της χώρας Τεμένζκα Πέτκοβα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS) πρόκειται να ολοκληρώσει μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, η οποία θα καθορίσει, εάν η κατασκευή του είναι απαραίτητη.
«Η ΒΑΚ πρόκειται να παρουσιάσει ένα πλήρες οικονομικό μοντέλο για την υλοποίηση του έργου», πρόσθεσε ο Πέτκοβα.
Ωστόσο, ακόμη κι αν κριθεί απαραίτητη η κατασκευή του, εάν δεν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, η κυβέρνηση θα αναζητήσει άλλη λύση, ενδεχομένως την κατασκευή της νέας προγραμματισμένης μονάδας στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Πέτκοβα στη Βουλή της Βουλγαρίας.
κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης την Παρασκευή.
Η υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη, ότι ανεξαρτήτως των εξελίξεων με τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε, η ρωσική Atomstroyexport πρέπει να παραδώσει όλο το υλικό που κατασκεύασε για το έργο και για το οποίο η Βουλγαρία υποχρεώθηκε από Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο να της καταβάλει ποσό άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ μετά την ακύρωση του έργου το 2012.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης