Ευρώπη

Λακκοτρύπης: Τα ευρήματα στο τεμάχιο 11 θα κρίνουν το μέλλον των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ

Λακκοτρύπης: Τα ευρήματα στο τεμάχιο 11 θα κρίνουν το μέλλον των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ
Το κατά πόσον τα ευρήματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ θα καταδείξουν, ότι το γεωπολιτικό μοντέλο του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ επεκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ και η προώθηση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του οικοπέδου «Αφροδίτη» είναι οι δύο προτεραιότητες της Κυπριακής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μιλώντας χθες (25/5) στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Υδρογονανθράκων, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης αναφερόμενος σε αυτές τις δύο προτεραιότητες τόνισε, ότι είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να καταστεί δυνατό, να μπορέσουμε να λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις για την πιο σωστή ανάπτυξη αυτών των πηγών.
Ο υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα στο τεμάχιο 11, γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα αποδειχθεί ότι το γεωπολιτικό μοντέλο του Ζορ της Αιγύπτου «επεκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ».
Οι εξερευνήσεις είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να κατανοήσουμε, τι είδους πόρους διαθέτουμε στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε.  
Η δεύτερη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, είναι να προωθήσει η Κύπρος την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη.
Ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε, ότι για αυτό το σκοπό η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές, όπως είναι μεταξύ άλλων το τερματικό LNG και οι αγωγοί φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι έχουμε καταλήξει ότι «η καλύτερη λύση για μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά τερματικά της Αιγύπτου».
Είναι σημαντικά κρίσιμο για μας να καταστεί δυνατό να προχωρήσουμε στο πρώτο εμπορικό συμβόλαιο, τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι εύκολο λόγω των τεχνικών και εμπορικών δυσκολιών.
Απαντώντας σε αυτούς που του θέτουν ερωτήσεις, πώς θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο, που θα ανακαλυφθεί, ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η λύση για το φυσικό αέριο του Αφροδίτη είναι η Αίγυπτος και διαβεβαίωσε, ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει όλες τις επιλογές ανοικτές, όπως είναι μεταξύ άλλων ο αγωγός EastMed, το τερματικό LNG και άλλα.
Τι τελικά θα αποφασιστεί, θα εξαρτηθεί από τα θεμελιώδη της αγοράς και την τιμή, υπογράμμισε.  
Ανέφερε επίσης, ότι εάν η Κύπρος χρησιμοποιήσει για δικό της σκοπό το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στο τεμάχιο Αφροδίτη, αυτό θα διαρκέσει για 200 χρόνια.
Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στις συμφωνίες με την Αίγυπτο το 2003, το Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010 και τις συμφωνίες με τις κοινοπραξίες για τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Νέες και ενθαρρυντικές προοπτικές για την Κύπρο
 
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης ανέφερε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί νέες και ενθαρρυντικές προοπτικές για την Κύπρο να καταστεί ένα ενεργειακό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι εξελίξεις αυτές δίνουν μεγάλες ελπίδες ότι ο τομέας πετρελαίου και αερίου μπορεί να καταστεί βασικός οδηγός της ανάπτυξης λόγω των εσόδων από το φυσικό αέριο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και αερίου έχει ενισχύσει τις προσπάθειες της Κύπρου να γίνει βασικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.
Ο κ. Πηλείδης τόνισε, ότι το πιο σημαντικό γεγονός είναι, ότι από τη χρήση των δικών της πόρων η Κύπρος μπορεί επίσης να έχει μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξει μια εξειδικευμένη βιομηχανία πετροχημικών, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες της βιομηχανίας, οι οποίοι έχουν κληθεί για τη δημιουργία μιας συνολικής λειτουργικής στρατηγικής για τον τομέα.
Ανέφερε επίσης, ότι οι εξαιρετικές υποδομές και το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου, μαζί με το επωφελές φορολογικό και νομικό πλαίσιο, κάνουν το νησί ανταγωνιστική και αποτελεσματική τοποθεσία για τις πολυεθνικές εταιρείες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης