Ευρώπη

Stern (Oxford Institute): Η σύνδεση της Σερβίας στον TAP θα ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια

tags :
Stern (Oxford Institute): Η σύνδεση της Σερβίας στον TAP θα ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια
Ο κ. Stern εκφράζει την εκτίμηση, ότι η Σερβία δεν μπορεί αφενός για οικονομικούς λόγους και αφετέρου λόγω της μικρής εγχώριας αγοράς να κατασκευάσει έναν αγωγό σύνδεσης με τον ΤΑΡ.
Η σύνδεση της Σερβίας στον αγωγό φυσικού αερίου TAP θα της επιτρέψει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, δήλωσε ο καθηγητής και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης Jonathan Stern, μιλώντας στο πρακτορείο Trend.
Όσον αφορά τις προοπτικές σύνδεσης της χώρας στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο καθηγητής επεσήμανε, ότι αυτό δεν θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας, αφού μέσω αυτού του αγωγού θα διοχετεύεται ρωσικό φυσικό αέριο.
Ωστόσο, ο κ. Stern εκφράζει την εκτίμηση, ότι η Σερβία δεν μπορεί αφενός για οικονομικούς λόγους και αφετέρου λόγω της μικρής εγχώριας αγοράς να κατασκευάσει έναν αγωγό σύνδεση με έναν από τους δύο αγωγούς.
«Αυτό σημαίνει, ότι η Σερβία πρέπει να ελπίζει, ότι ένας αγωγός θα κατευθυνθεί μέσω της επικράτειάς του χωρίς καμία οικονομική συνεισφορά για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τη δυνατότητα ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του TAP, ο καθηγητής απάντησε, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το σημείο εξόδου στην Τουρκική επικράτεια του δεύτερου από τους δύο κλάδους του αγωγού Turkish Stream και κατά πόσο η παροχή απ’ αυτόν τον αγωγό θα γίνει αποδεκτή από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και στη συνέχεια από την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης