Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Αναστέλλεται η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης

Αναστέλλεται η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης
Συμφωνία πολιτικών κομμάτων ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου.
Στην αναστολή μέχρι νεωτέρας της προεκλογικής εκστρατείας συμφώνησαν τα πολιτικά κόμματα της Μ. Βρετανίας ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 19 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες.
Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία αυτή επήλθε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν η πρωθυπουργός Theresa May με τον επικεφαλής των Εργατικών, J. Corbyn.
Οι πολιτικοί αρχηγοί των Συντηρητικών και των Εργατικών, των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στη Μ. Βρετανία, συμφώνησαν στην αναστολή των προεκλογικών τους εκστρατειών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Σύγκληση έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας υπό την πρωθυπουργό Theresa May θα συγκληθεί σήμερα το πρωί στο Λονδίνο στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος.
Η έκρηξη έγινε στις 22:30 το βράδυ (τοπική ώρα) στο τέλος της συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Ariana Grande, η οποία είχε αποχωρήσει από τη σκηνή, στο κλειστό στάδιο Manchester Arena.
Η έκρηξη έγινε στο φουαγιέ του σταδίου προκαλώντας πανικό σε γονείς και παιδιά.
Αυτόπτες μάρτυρες εκφράζουν με βεβαιότητα την άποψη ότι άκουσαν έκρηξη βόμβας, ότι ακούστηκε μια έκρηξη, μετά λάμψη και φωτιά που τράνταξαν όλο το κτήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις βρετανικές αρχές, η επίθεση έγινε από καμικάζι αυτοκτονίας που έφτασε στο στάδιο μέσω του μετρό ενώ η βόμβα που φέρεται να χρησιμοποίησε περιείχε καρφιά.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές έχουν ταυτοποιήσει τον βομβιστή αυτοκτονίας από κομμάτια της σορού του.
Μέχρι στιγμής τα στοιχεία των θυμάτων δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ δεν έχουν γίνει και συλλήψεις.
Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση αυτή ως ύποπτη τρομοκρατική επίθεση, ενώ και η πρωθυπουργός Theresa May χαρακτήρισε την επίθεση «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση».
Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές ανακοινώνουν ότι θα υπάρχει σήμερα αυξημένη παρουσία αστυνομικών, αλλά και στρατιωτών στους δρόμους του Μάντσεστερ, καθώς όπως έγινε γνωστό, αστυνομικοί θα περιπολούν σε κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως επίσης και στα τρένα, ενώ η εφαρμογή των μέτρων επεκτείνεται και σε ολόκληρη την Βρετανία.
Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να έχουν αυξημένη την προσοχή τους και να αναφέρουν οποιαδήποτε συμπεριφορά θα θεωρήσουν ύποπτη.
Εάν το επεισόδιο αποδειχθεί τρομοκρατική επίθεση, θα αποτελέσει την πιο αιματηρή επίθεση από μαχητές στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου.
Η έκρηξη έγινε λίγες εβδομάδες από τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.
Η Βρετανία βρίσκεται στην δεύτερη πιο επείγουσα κλίμακα συναγερμού, με μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων από μαχητές, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας έχει πει ότι συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα με την υποψία τρομοκρατίας.
Τον Μάρτιο, ένας βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και σκοτωθεί από την αστυνομία.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης