Ασία

Η Ινδία διπλασίασε μέσα σε 4 μήνες τις ετήσιες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία

Η Ινδία διπλασίασε μέσα σε 4 μήνες τις ετήσιες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία
Oι ετήσιες προμήθειες πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία δεν ξεπέρασαν ποτέ μέχρι σήμερα τους 500.000 τόνους, αλλά ήδη το α΄ τετράμηνο του 2017 έχουν φθάσει το 1 εκατομμύριο τόνους.
Η Ινδία διπλασίασε μέσα στο α΄ τετράμηνο του 2017 τις προμήθειες πετρελαίου που έκανε ετησίως από τα Ουράλια της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της λόγω των τεράστιων περικοπών στην παραγωγή που έχει επιβληθεί από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα neftegaz.ru.
Πιο συγκεκριμένα, οι ετήσιες προμήθειες πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία δεν ξεπέρασαν ποτέ μέχρι σήμερα τους 500.000 τόνους, αλλά ήδη το α΄ τετράμηνο του 2017 και μετά τη μείωση των εισαγωγών της από τους κύριους προμηθευτές της, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου έχουν φθάσει το 1 εκατομμύριο τόνους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται, η μείωση των εισαγωγών από το Ιράν δεν οφείλεται τόσο στους περιορισμούς της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, αφού η Τεχεράνη έχει εξαιρεθεί απ’ αυτήν, αλλά στη διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τα δικαιώματα ανάπτυξης του πρόσφατα ανακαλυφθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου Farzad-B στο Ιράν.
Συγκεκριμένα, η κρατική ινδική ενεργειακή εταιρεία εξέφρασε την πρόθεσή της να επενδύσει πάνω από 3 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη του κοιτάσματος, προκειμένου το παραγόμενο απ’ αυτό φυσικό αέριο να κατευθυνθεί στην αγορά της Ινδίας, κάτι στο οποίο αντέδρασε το Ιράν.
Από την άλλη, η σαουδαραβική Saudi Aramco έχει ανακοινώσει, ότι σκοπεύει να μειώσει τις προμήθειες πετρελαίου στην Ινδία κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιούνιο του 2017, προκειμένου να τηρηθεί ο στόχος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα εξάλλου, οι πετρελαϊκές συναλλαγές μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, εάν ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft ολοκληρώσει τη συμφωνία για την εξαγορά του διυλιστηρίου Essar στην Ινδία, αξίας 12 δισ. δολαρίων.
Ακόμη εκτιμά, ότι εάν αποφασισθεί η επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για άλλους 6 μήνες, η αύξηση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς την Ινδία δεν θα είναι προσωρινή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης