Ευρώπη

Η OMV έτοιμη να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση στο έργο του αγωγού Nord Stream-2

tags :
Η OMV έτοιμη να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση στο έργο του αγωγού Nord Stream-2
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προέτρεψε τη Γερμανία να εμπλακεί εντατικότερα στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού.
Η αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για το έργο του αγωγού Nord Stream-2, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rainer Seele, σε συνάντηση στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο.
Επιπλέον, προέτρεψε τη Γερμανία να εμπλακεί εντατικότερα στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «αν η Γερμανία είναι πεπεισμένη για τη χρησιμότητα αυτού του έργου, θα πρέπει να εμπλακεί εντατικότερα σε αυτό».
Όσον αφορά στις αντιδράσεις κρατών, κυρίως του λεγόμενου πρώην ανατολικού μπλοκ, ο Seele είπε, ότι «εμείς ως εταιρείες που χρηματοδοτούμε το έργο, δεν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε, αλλά να πείσουμε τις χώρες που αμφισβητούν το έργο για τη χρησιμότητά του».
Πριν από λίγο καιρό η Gazprom και οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper και Wintershall συμφώνησαν για ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να παραμείνει η Gazprom μοναδικός μέτοχος της εταιρείας Nord Stream 2 AG και οι πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες να παράσχουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στο ύψος του 50% του συνολικού κόστους του έργου, το οποίο τώρα υπολογίζεται στα 9,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι ευρωπαίοι εταίροι θα παράσχουν στον φορέα εκμετάλλευσης της Nord Stream 2 AG δάνειο γέφυρας ύψους 6,65 δισ. ευρώ (μέχρι 70% του συνολικού κόστους του έργου) με επιτόκιο 6% τον χρόνο.
Πρόκειται για ενδιάμεσο δάνειο, το οποίο θα χορηγηθεί πριν η Nord Stream 2 AG μπορέσει να προσελκύσει χρηματοδότηση για το έργο.
Ο αγωγός Nord Stream 2 θα εκτείνεται από τις ρωσικές ακτές κατά μήκος του βυθού της Βαλτικής στις γερμανικές ακτές και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019.
Κάθε ένα από τα δύο μέρη του αγωγού θα έχει χωρητικότητα 27,5 δισ. κυβικών μέτρων.
Ο νέος αγωγός θα διπλασιάσει την ικανότητα του υπάρχοντος Nord Stream και ουσιαστικά θα ακολουθεί τη διαδρομή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης