Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Eni SpA: Εν δυνάμει κομβικό σημείο για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος

Eni SpA: Εν δυνάμει κομβικό σημείο για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος
Ως ένα «εν δυνάμει κομβικό σημείο» στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, βλέπει την Κύπρο η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni.
Ως ένα «εν δυνάμει κομβικό σημείο» στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, βλέπει την Κύπρο ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni, σύμφωνα με τον διευθυντή διεθνών σχέσεων της εταιρείας Λάπο Πιστέλλι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης».
Ο Πιστάλλι σημείωσε παράλληλα, μιλώντας σήμερα (11/5) στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) στη Λευκωσία, πως εάν η περιοχή της Λεβαντίνης μετατραπεί σε κόμβο φυσικού αερίου, η Κύπρος θα βρίσκεται στο σταυροδρόμι όλων των πιθανών προορισμών.
Μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, στάθηκε στην ενεργειακή δυναμική που παρουσιάζει η Κύπρος και ανέλυσε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας.
Όπως ανέφερε, η ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη το 2011 αποδείχτηκε παράγοντας που αλλάζει «το παιχνίδι» σε ό,τι αφορά το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό μοντέλο της κυπριακής οικονομίας.
«Η ενεργειακή δυναμική του νησιού είναι εμφανής από την παρουσία μεγάλων εταιρειών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» είπε, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη προσθήκη της Exxon Mobil και της Qatar Petroleum αποκαλύπτουν τις «αυξημένες προσδοκίες» της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου όσον αφορά την ενεργειακή δυναμική της Κύπρου.
«Οι πρόσφατες ανακαλύψεις αερίου ανοικτά της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, βάζουν την περιοχή μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, δημιουργώντας επενδυτικές ευκαιρίες σε μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ολόκληρης της περιοχής, χρησιμοποιώντας ως βάση την Κύπρο».
Για τον τομέα του τουρισμού, ο Υπουργός είπε ότι νέα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να εμπλουτιστεί και να διαφοροποιηθεί το τουριστικό προϊόν ενθαρρύνοντας την επισκεψιμότητα καθ` όλη τη διάρκεια του έτους, μια στρατηγική στην οποία η Κύπρος είναι δεσμευμένη, σημείωσε.
Αυτά τα έργα, είπε, αφορούν την κατασκευή νέων γηπέδων γκολφ, πολυτελών μαρίνων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών ευεξίας και ιατρικού τουρισμού που προσφέρονται.
«Αναμφίβολα, ο τομέας του τουρισμού και της φιλοξενίας είναι σε θέση να επωφεληθεί από σημαντικές ξένες άμεσες επενδύσεις για επέκταση και αναβάθμιση του ξενοδοχειακού τομέα.
Ως εκ τούτου, οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι να διερευνήσουν τις προοπτικές στην Κύπρο και σε συνεργασία με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες που προσφέρονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, μέχρι το 2020 η Κύπρος θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος και θα αναπτύσσεται με ρυθμό 3% ετησίως.
Μιλώντας στους επενδυτές που παρακολούθησαν τη συζήτηση, ο υπουργός είπε πως η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις ισχυρές επιδόσεις σημαντικών για την κυπριακή οικονομία βιομηχανιών και στο γεγονός ότι αναδύονται νέοι τομείς.
Ο Λάπο Πιστέλλι είπε ακόμη, ότι το αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ» μπορεί να γίνει η γέφυρα για τη μετατροπή της περιοχής σε κόμβο φυσικού αερίου, κάτι που σημαίνει πως η Ανατολική Μεσόγειος έχει τη δυνατότητα να καταστεί κόμβος φυσικού αερίου, το οποίο θα εξάγεται σε μεγάλες αγορές, όπως η Ευρώπη και η Τουρκία.
«Το πρώτο βήμα για τον κόμβο φυσικού αερίου θα είναι να βασιστούμε στα εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου και αγωγούς που υπάρχουν ήδη, έτσι στο εγγύς μέλλον το κέντρο βάρους θα είναι η Αίγυπτος, όπου υπάρχουν ήδη αγωγοί και εργοστάσια», είπε.
Ωστόσο ανέφερε πως η εταιρεία βλέπει την Κύπρο «ως ένα εν δυνάμει κομβικό σημείο ανάπτυξης φυσικού αερίου» και σημείωσε πως στην περίπτωση που η περιοχή καταστεί κόμβος φυσικού αερίου, είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο σταυροδρόμι όλων των πιθανών προορισμών.
Σε ερώτηση πόσο ρεαλιστικός είναι ο αγωγός East Med σε σχέση με την κατασκευή εργοστασίου LNG στην Κύπρο, είπε ότι η Eni διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές, σημειώνοντας την «ιδανική (γεωγραφική) θέση του νησιού».
Ο πρόεδρος της Columbia Shipmanagement LTD, Μαρκ Ο` Νιλ, αναφέρθηκε στην Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υποδομές, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Έκανε επίσης αναφορά στο φορολογικό καθεστώς, το οποίο, όπως είπε, ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο και επεσήμανε πως η χώρα αποτελεί κόμβο για τη ναυτιλία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαχείρισης Ταμείων και Περιουσιακών Στοιχείων, Peter de Proft, υπογράμμισε τις τεράστιες δυνατότητες του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο και τις μεγάλες ευκαιρίες για τη βιομηχανία υπηρεσιών.
Τέλος, ο ιδρυτής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Νικόλαος Ζάμπογλου, υπογράμμισε τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο και τον ενθουσιασμό με τον οποίο εργάστηκαν οι επιστήμονες για την ολοκλήρωση του έργου.
Είπε πως το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, ένα έργο αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι η χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα έγινε με γρήγορους ρυθμούς και χωρίς επιπλοκές.
«Θα είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας τον Σεπτέμβριο», είπε, ανέφερε ωστόσο πως η Κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τρόπο παροχής αυτών των υπηρεσιών στους πολίτες.

Πηγή: politis.com.cy

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης