Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Στην τελική ευθεία η διακυβερνητική συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για τον Turkish Stream

Στην τελική ευθεία η διακυβερνητική συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για τον Turkish Stream
Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί και στην Ελλάδα. Η εμπορική λειτουργία του Turkish Stream αναμένεται να ξεκινήσει το 2019
Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας της χώρας να προετοιμάσει σχέδιο διακυβερνητικής συμφωνίας για τον Turkish Stream έως τις 10 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.
«Ο στόχος είναι να προετοιμάσει και να συντονίσει το κατάλληλο έγγραφο πριν από την έναρξη του World Energy Congress, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 10 - 12 Οκτώβριου», δήλωσε ο Νόβακ.
Η Gazprom έχει ήδη λάβει μέσω της διπλωματικής οδού την πρώτη άδεια από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές σχετικά με την κατασκευή του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού. 
Σε πρώτη φάση, ο Turskish Stream ίσως περιλαμβάνει έναν μόνο αγωγό, έναντι τεσσάρων που προέβλεπε η αρχική εκδοχή του project. 
Η ετήσια μεταφορική ικανότητα θα είναι 15,75 δισ.κυβικά μέτρα και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις η ολοκλήρωση του έργου και η εμπορική λειτουργία του αγωγού αναμένονται εντός του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2011 η Τουρκία είχε εκδώσει άδεια για την κατασκευή του Turkish Stream στα χωρικά της ύδατα, ενώ στις 22 Ιουνίου 2015 εξέδωσε άδεια για την εκπόνηση τεχνικών μελετών. Αργότερα όμως οι άδειες αυτές ανακλήθηκαν λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας. Με την πρόσφατη, ωστόσο, βελτίωσή τους, η Gazprom ξεκίνησε εκ νέου τις εργασίες σχετικά με την κατασκευή του αγωγού,

Επέκταση του αγωγού στην Ελλάδα

Παράλληλα, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, έχει συμφωνηθεί με την τουρκική πλευρά η επέκταση του αγωγού μέχρι τους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ώστε να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, εφόσον βεβαίως οι δύο χώρες το επιθυμούν.
Στο πλαίσιο του σχεδίου επέκτασης του αγωγού, Gazprom, Edison και ΔΕΠΑ υπέγραψαν τον περασμένο Φεβρουάριο MοU για τη συνεργασία τους στη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας και του σχεδιαζόμενου υποθαλάσσιου -ελληνοϊταλικού- αγωγού Poseidon.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, βλέπει θετικά το ενδεχόμενο επέκταση του αγωγού, ωστόσο, όπως έχει επισημάνει, θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσει και η Κομισιόν, ώστε το έργο να υλοποιηθεί χωρίς εμπόδια όπως αυτά που έβαλαν οι Βρυξέλλες στο σχέδιο για τον South Stream, οδηγώντας τελικά στη ματαίωση του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης