Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Η OMV προσέφυγε κατά της Ρουμανίας για παραβίαση της σύμβασης ιδιωτικοποίησης της Petrom

Η OMV προσέφυγε κατά της Ρουμανίας για παραβίαση της σύμβασης ιδιωτικοποίησης της Petrom
Το Ρουμανικό Κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στην OMV, τα ποσά που η εταιρεία θα επενδύσει σε περιβαλλοντικά έργα, που συνδέονται με την ρύπανση και τα οποία εκτιμώνται σε 542 εκατομμύρια ευρώ.
Η αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV, πλειοψηφικός μέτοχος της Petrom, προσέφυγε στο Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο του Παρισιού κατά του Ρουμανικού Κράτους για παραβίαση των διατάξεων της σύμβασης ιδιωτικοποίησης σχετικά με την ανάκτηση των περιβαλλοντικών επενδύσεων.
Σύμφωνα με τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης, το Ρουμανικό Κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στην OMV, τα ποσά που η εταιρεία θα επενδύσει σε περιβαλλοντικά έργα, που συνδέονται με την ρύπανση και τα οποία εκτιμώνται σε 542 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την αυστριακή εταιρεία, τον Απρίλιο του 2016 η OMV απέστειλε στο Ρουμανικό Κράτος κοινοποίηση διαφωνίας σχετικά με κάποιες απλήρωτες απαιτήσεις από το Κράτος για την απολύμανση ορισμένων γεωτρήσεων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο η διαφορά να διευθετηθεί φιλικά εντός 6 μηνών, όπως προβλέπει η διαδικασία.
Όπως επισημαίνει η OMV, σύμφωνα με το Νόμο κύρωσης της ιδιωτικοποίησης της Petrom, το Ρουμανικό Κράτος δεσμεύτηκε, ότι για περίοδο 15 ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή από τις 14 Δεκεμβρίου 2004, θα αποζημίωνε πλήρως την εταιρεία για οποιεσδήποτε απαιτήσεις σχετικά με την περιβαλλοντική μόλυνση, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στη δέσμευση περιβαλλοντικής αποζημίωσης.
Επιπλέον, για 30 χρόνια από την ημερομηνία ολοκλήρωσης το Κράτος πρέπει να αποζημιώνει πλήρως την εταιρεία για οποιεσδήποτε απαιτήσεις σχετικά με την εγκατάλειψη και τον παροπλισμό γεωτρήσεων, τα οποία είτε εγκαταλείφθηκαν, είτε αναμένεται να εγκαταλειφθούν κατά την ημερομηνία υπογραφής ή ολοκλήρωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης