Τελευταία Νέα
Ασία

Η Τουρκία αύξησε κατά 22% την χρήση άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή το 2016

Η Τουρκία αύξησε κατά 22% την χρήση άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή το 2016
Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Ενέργειας της Οξφόρδης, το μερίδιο του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή της Τουρκίας αυξήθηκε 22% και του φυσικού αερίου μειώθηκε 9%.
Το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να έχει μικρότερο μερίδιο από τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
Η έκθεση αναφέρει, ότι η τουρκική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη χρήση άνθρακα έναντι του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή δεν έχει καμία δεσμευτική υποχρέωση να περιορίσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
«Ωστόσο, η Τουρκία εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και αναμένεται να μειώσει το επίπεδο εκπομπών της το 2020 από 1,185 δισ. τόνους σε 940 εκατομμύρια τόνους CO2, σύμφωνα με τη δήλωση του Παρισιού», σημειώνεται στην έκθεση.
Ακόμη αναφέρει, ότι η ανάπτυξη εγκαταστάσεων άνθρακα στην Τουρκία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο μετά την Κίνα και την Ινδία, λαμβάνοντας υπόψη τα προτεινόμενα και υπό κατασκευή εργοστάσια άνθρακα.
Τονίζει ωστόσο, ότι «το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα που χρησιμοποιείται στον τομέα της ενέργειας, είναι ο εισαγόμενος άνθρακας, λόγω της χαμηλής θερμιδικής αξίας του τοπικού άνθρακα και του λιγνίτη».
Σημειώνει ότι «με το καθεστώς στήριξης που προβλέπει η κυβέρνηση για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα αυξήθηκε 22% το 2016, προκαλώντας πτώση της παραγωγής φυσικού αερίου κατά 9% και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί λόγω των μεγάλων επενδύσεων στις εξελίξεις στον άνθρακα».
Η έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης σημειώνει ακόμη, ότι η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία έχει επηρεάσει σημαντικά τη συνολική αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου την περίοδο από το 2014 έως το 2016».
Προβλέπει δε, ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, μειώνοντας το μερίδιο του φυσικού αερίου στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αυξάνοντας ταυτόχρονα το μερίδιο του άνθρακα και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τέλος, εκτιμά ότι δεδομένης της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να μειώσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στον τομέα της ενέργειας από το 33% που είναι σήμερα στο 30% μέχρι το 2023, είναι πιθανό να επιτευχθεί σε 1 έως 2 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης