Ευρώπη

Η Ουκρανία απειλεί να δεσμεύσει το φυσικό αέριο της Gazprom που διέρχεται από τη χώρα

Η Ουκρανία απειλεί να δεσμεύσει το φυσικό αέριο της Gazprom που διέρχεται από τη χώρα
Η AMCU έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 6 δισ. δολαρίων στην Gazprom, επικαλούμενη φερόμενη κατάχρηση της μονοπωλιακής της θέσης στην αγορά διαμετακόμισης φυσικού αερίου για την περίοδο 2009-2015.
Οι Ουκρανικές αρχές φαίνεται να είναι διατεθειμένες να αυξήσουν περαιτέρω τις εντάσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς απειλεί να δημεύσει τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom στη χώρα, δηλαδή το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω του αγωγού διέλευσης στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αντιμονοπωλιακή Επιτροπή της Ουκρανίας (AMCU) προειδοποίησε, ότι θα δημεύσει την ιδιοκτησία και τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom στην Ουκρανία.
Όπως έγραψε η ρωσική εφημερίδα «Vzglyad», δεδομένου ότι η Gazprom δεν διαθέτει άλλα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα, αυτό σημαίνει μόνο τη δήμευση του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται από τον αγωγό διέλευσης στην Ευρώπη.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας Κωνσταντίν Σιμόνοφ είπε μιλώντας στην εφημερίδα, ότι «το 2009 η Ουκρανία έκλεψε φυσικό αέριο για δικές της ανάγκες και τώρα θα το εκμεταλλευτεί επίσημα διακόπτοντας την διέλευση του προς την Ευρώπη και μάλιστα το παραδέχεται».
Σημειώνεται, ότι η AMCU έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 6 δισ. δολαρίων στην Gazprom, επικαλούμενη φερόμενη κατάχρηση της μονοπωλιακής της θέσης στην αγορά διαμετακόμισης φυσικού αερίου για την περίοδο 2009-2015.
Η ρωσική εταιρεία απαντά από την πλευρά της, ότι οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες, καθώς δεν εκτελεί επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, κάτι που κάνει μόνο η Ουκρανική Naftogaz, η οποία παραλαμβάνει το φυσικό αέριο από την Gazprom στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.
Η Gazprom αρνήθηκε να καταβάλει το πρόστιμο και άσκησε έφεση στην Ουκρανική Δικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Η ρωσική εταιρεία άσκησε άλλη μία προσφυγή πριν από ένα μήνα, η οποία δεν έχει ακόμη εξεταστεί.
Σύμφωνα με τον πολιτικό εμπειρογνώμονα Maxim Zharov, τον οποίο επικαλείται το Sputnik, η Gazprom έχει καλά νομικά επιχειρήματα για να αντιμετωπίσει τις απειλές του Κιέβου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πράξεις του Κιέβου περισσότερο θα επηρεάσουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα στην Ουκρανία, παρά θα βλάψουν την ρωσική εταιρεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης