Ευρώπη

Ενεργειακή "επανάσταση" στη Μ.Βρετανία: Ανακοινώθηκε πλήρης ηλεκτροδότηση για ένα 24ωρο χωρίς άνθρακα

Ενεργειακή
Η Μεγάλη Βρετανία κάλυψε στις 21/4/2017 τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό για πρώτη φορά χωρίς τη χρήση άνθρακα, βασιζόμενη σε άλλες μορφές ενέργειας
Η χθεσινή Παρασκευή -21/4/2017- ήταν η πρώτη ημέρα ηλεκτροδότησης της Μ.Βρετανίας χωρίς άνθρακα από τη βιομηχανική επανάσταση, σύμφωνα με την εθνική εταιρεία Ηλεκτρισμού (National Grid).
Η αίθουσα ελέγχου, με ένα tweet-ορόσημο, σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα (22/4), ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία κάλυψε στις 21/4/2017 τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό για πρώτη φορά χωρίς τη χρήση άνθρακα.
Είναι η πρώτη συνεχόμενη περίοδος 24 ωρών χωρίς άνθρακα για τη Βρετανία από τότε που ξεκίνησε η χρήση των ορυκτών καυσίμων.
Σύμφωνα με τον Guardian,το Ηνωμένο Βασίλειο είχε συντομότερες περιόδους χωρίς άνθρακα το 2016, καθώς το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια διαδραματίζουν έναν αυξανόμενο ρόλο στο μίγμα ενέργειας.
Η μακρύτερη συνεχής περίοδος μέχρι σήμερα ήταν 19 ώρες.
Εκπρόσωπος του National Grid δήλωσε ότι το ρεκόρ είναι ένα σημάδι των μελλοντικών εξελίξεων, με τις ημέρες χωρίς άνθρακα να γίνονται ολοένα και συχνότερες καθώς το ρυπογόνο καύσιμο καταργείται.
Ο άνθρακας έχει σημειώσει σημαντικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 9% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2016, από περίπου 23% το προηγούμενο έτος, καθώς οι εγκαταστάσεις άνθρακα έκλεισαν ή άλλαξαν σε καύση βιομάζας.
Ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία θα κλείσει το 2025, στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού σχεδίου για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για την αλλαγή του κλίματος.
Η Hannah Martin, της Greenpeace UK, δήλωσε: «Η πρώτη μέρα χωρίς άνθρακα στη Βρετανία από τότε που ξεκίνησε η Βιομηχανική Επανάσταση, σηματοδοτεί μια καμπή στη μετάβαση στην ενέργεια.
Πριν από μια δεκαετία, μια μέρα χωρίς άνθρακα θα ήταν αδιανόητη. Σε 10 χρόνια το ενεργειακό μας σύστημα θα έχει μεταβληθεί ριζικά".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης