Ευρώπη

Κύπρος: Ανησυχία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Κύπρος: Ανησυχία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Ταμείο Υδρογονανθράκων
Έχουν προκύψει δύο βασικές ανησυχίες, που αφορούν στη λειτουργική ανεξαρτησία του ταμείου και στη διασφάλιση ότι δεν θα λειτουργεί ως επιπρόσθετος «κουμπαράς» για το κράτος, ώστε να παίρνει ποσά, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός.
Στη συζήτηση του τρίτου αναθεωρημένου νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Ταμείου Υδρογονανθράκων της Κύπρου αναμένεται να συμμετάσχει η Ελεγκτική Υπηρεσία προσκομίζοντας τις σημειώσεις και παρατηρήσεις Νορβηγού εμπειρογνώμονα, όπως μεταδίδει το sigmalive.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Ελεγκτική Υπηρεσία που είχε προκληθεί μετά το αρχικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε καταθέσει η κυβέρνηση, αφορούσε κυρίως την πρόνοια για τη δημιουργία δεύτερης επιτροπής ελέγχου του Ταμείου.
Όπως αναφέρει εξάλλου δημοσίευμα της StockWatch, το νέο κείμενο του νομοσχεδίου για το Ταμείο είχε περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.
Εντούτοις, η συζήτησή του αναβλήθηκε, για να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να έχει καλέσει το υπουργείο Οικονομικών να της κοινοποιήσει το τελευταίο κείμενο του νομοσχεδίου, ώστε να το εξετάσει πριν τη συζήτηση του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Επιμένοντας στις θέσεις της, η Ελεγκτική Υπηρεσία απευθύνθηκε στον Νορβηγό εμπειρογνώμονα Martin Skancke, ο οποίος είναι ειδικός στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων εθνικών ταμείων, ζητώντας τη γνώμη του σε σχέση με τέσσερα σημεία του νομοσχεδίου.
Τα σχόλια που έλαβε, προτίθεται να τα κοινοποιήσει στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Από τα σχόλια του Νορβηγού έχουν προκύψει δύο βασικές ανησυχίες, που αφορούν στη λειτουργική ανεξαρτησία του ταμείου και στη διασφάλιση ότι δεν θα λειτουργεί ως επιπρόσθετος «κουμπαράς» για το κράτος μέσα στο χρηματοοικονομικό πλαίσιο, ώστε να παίρνει ποσά, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός.
Πιο συγκεκριμένα, λέει το δημοσίευμα, το πρώτο σημείο το οποίο εγείρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφορά στην επιτροπή ελέγχου υπό το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου η διαφωνία με το υπουργείο Οικονομικών έχει εκφραστεί επανειλημμένα, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να σημειώνει ότι τίθεται ζήτημα πολιτικών παρεμβάσεων.
Το δεύτερο σημείο όπου αναζητούνται απαντήσεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αφορά το σώμα στο οποίο θα είναι υπόλογος ο εσωτερικός ελεγκτής αναφορικά με το ταμείο.
Το τρίτο σημείο που έθεσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει να κάνει με τα ποσά που θα μπορούν να αφαιρεθούν από τα έσοδα, πριν αυτά κατατεθούν στο Ταμείο Υδρογονανθράκων.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες πρόνοιες στο νομοσχέδιο επί τούτου, ώστε να μπορεί να γίνεται ορθός έλεγχος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης