Ευρώπη

Κύπρος: Κρατική μονάδα FSRU προτείνουν οι σύμβουλοί της ΔΕΦΑ

Κύπρος: Κρατική μονάδα FSRU προτείνουν οι σύμβουλοί της ΔΕΦΑ
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» οι σύμβουλοι της ΔΕΦΑ προτείνουν αντί της ενοικίασης πλωτής μονάδας από τον ιδιωτικό τομέα για 3 έως 5 χρόνια, αγορά και χρήση FSRU από την ίδια.
Την αγορά και εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης φυσικού αερίου (FSRU), κρατικής ιδιοκτησίας, προκρίνουν ως την πιο συμφέρουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία επιλογή οι σύμβουλοι Gaffney, Cline & Associates, με τους οποίους συνεργάζεται η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης».
Συγκεκριμένα, αντί της ενοικίασης πλωτής μονάδας από τον ιδιωτικό τομέα για 3 έως 5 χρόνια, όπως προέβλεπαν οι προσφορές που προκηρύχθηκαν στο παρελθόν στο πλαίσιο αναζήτησης ενδιάμεσης λύσης φυσικού αερίου, οι σύμβουλοι της ΔΕΦΑ προτείνουν αγορά και χρήση της πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης από την ίδια τη ΔΕΦΑ.
Αν η πρόταση των συμβούλων γίνει αποδεκτή, η κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου θα έχει επιπλέον την ευθύνη για την εξασφάλιση μέσω προσφορών και την εισαγωγή ικανών ποσοτήτων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Κύπρο, τις οποίες αφού αποϋγροποιήσει στην ιδιόκτητη μονάδα (FSRU), θα πουλάει στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.
Ανεπίσημες πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρουν, ότι για την ώρα δεν έχει ληφθεί καμία επίσημη απόφαση ως προς τα επόμενα βήματα του κράτους.
Ούτε καν για το κατά πόσο θα γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις των συμβούλων.
Πληροφορίες δε της εφημερίδας αναφέρουν, ότι ίσως οι αποφάσεις ληφθούν στο πλαίσιο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε γίνει και κατά τις προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες εξεύρεσης ενδιάμεσης λύσης εισαγωγής φυσικού αερίου.
Το βέβαιο είναι ότι παραμένει η πίεση για τη λήψη το ταχύτερο μιας απόφασης, για να κινηθούν οι διαδικασίες (π.χ. ετοιμασία όρων και προκήρυξη προσφορών για τις υποδομές αλλά και για την αγορά καυσίμου), ώστε να καταστεί δυνατή η προμήθεια, μέχρι τις αρχές του 2020, φυσικού αερίου για τις τοπικές ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής αλλά και ευρύτερα για τις ανάγκες της βιομηχανίας.
Ωστόσο, προηγουμένως πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, οικονομικής και τεχνικής φύσης κυρίως.
Αρχές του 2020 θα τεθούν σε ισχύ νέες περιοριστικές ρυθμίσεις της ΕΕ για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και οι προβλέψεις που έγιναν από την ΑΗΚ και άλλους κρατικούς φορείς, προβλέπουν αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής σε επίπεδο 20% ή και μεγαλύτερο, αν έως τότε δεν εισαχθεί το φυσικό αέριο ως πρόσθετο καύσιμο για την ΑΗΚ ή ιδιώτες παραγωγούς.
Αν οι διαδικασίες εισαγωγής φυσικού αερίου ναυαγήσουν και αυτή τη φορά, η ΑΗΚ θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε εγκατάσταση δαπανηρών αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, για να μειώσει τους ρύπους, που εκπέμπονται κατά την ηλεκτροπαραγωγή με τη χρήση πετρελαιοειδών.

Αρχική δημοσίευση: 21/04/2017 10:32

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης