Ευρώπη

Προ νέας ενεργειακής κρίσης η Ουκρανία λόγω έλλειψης εφοδιασμού άνθρακα

Προ νέας ενεργειακής κρίσης η Ουκρανία λόγω έλλειψης εφοδιασμού άνθρακα
Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε, ότι μετά το κλείσιμο τεσσάρων από τους έξι σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στις αρχές του Απριλίου, χθες (18/4) έκλεισε και τον σταθμό Slavyansk.
Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα ενεργειακή κρίση μετά το κλείσιμο και της πέμπτης από τις έξι συνολικά θερμοηλεκτρικές μονάδες που διαθέτει, εξαιτίας της έλλειψης εφοδιασμού άνθρακα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε, ότι μετά το κλείσιμο των τεσσάρων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, Tripilska, Pridniprovska, Zmiyivska, Krivorizska στις αρχές του Απριλίου, χθες (18/4) έκλεισε και τον σταθμό Slavyansk ισχύος 600 MW.
Πλέον η χώρα διαθέτει σήμερα μόνο μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, αυτή του Lugansk, η οποία όμως όπως αναφέρεται, έχει αποθέματα άνθρακα μόνο για 44 ημέρες.
Η έλλειψη θερμικού άνθρακα οφείλεται στο γεγονός, ότι προέρχεται από την περιοχή Donbass, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας.
Το πρόβλημα ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν παραστρατιωτικές ομάδες Ουκρανών έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή που χρησιμοποιούν τα τρένα μεταφοράς άνθρακα, σε μια προσπάθεια να πλήξουν την οικονομία των φιλορώσων αυτονομιστών.
Από τότε η έλλειψη άνθρακα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής κλιμακώθηκε σε κρίσιμο σημείο, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες της χώρας.
Μετά από αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, η κυβέρνηση κήρυξε στις 15 Φεβρουαρίου 2017 και για 2 μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον ενεργειακό τομέα της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης