Τελευταία Νέα
Αφρική

WSJ: Συγκρούσεις και διαταραχές στην παραγωγή της Λιβύης συμβάλουν στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου

WSJ: Συγκρούσεις και διαταραχές στην παραγωγή της Λιβύης συμβάλουν στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου
Tο παγκόσμιο σημείο αναφοράς της τιμής του Brent έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10% από τις 28 Μαρτίου 2017, όταν ένας αγωγός από το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Λιβύης έκλεισε από την πολιτοφυλακή.
Οι ένοπλες συγκρούσεις στη Λιβύη που έχουν προκαλέσει και πάλι διαταραχές στην παραγωγή πετρελαίου, επηρεάζουν τις τιμές του "μαύρου χρυσού", επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς της τιμής του Brent έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10% από τις 28 Μαρτίου 2017, όταν ένας αγωγός από το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Λιβύης έκλεισε από την πολιτοφυλακή.
Το κοίτασμα Sharara άνοιξε εκ νέου την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια έκλεισε και πάλι την περασμένη Δευτέρα, στερώντας 200.000 βαρέλια την ημέρα από τις αγορές.
Εκτός όμως από τα προβλήματα στο εν λόγω κοίτασμα, στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου συμβάλουν ακόμη οι επιθέσεις και οι αποκλεισμοί λιμανιών της Λιβύης, καθώς έχουν κάνει απρόβλεπτες πλέον τις προγραμματισμένες παραδόσεις πετρελαίου.
Η WSJ επικαλείται έκθεση της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα της Λιβύης ήταν από τους πιο σημαντικούς λόγους, που οι τιμές του αργού πετρελαίου άρχισαν να ανακάμπτουν στα τέλη Μαρτίου, μετά την υποχώρησή τους κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016.
Μάλιστα, η γερμανική τράπεζα χαρακτηρίζει «ευσεβείς πόθους» τις προβλέψεις, ότι η παραγωγή της Λιβύης θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στα επίπεδα του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), η παραγωγή της βορειοαφρικανικής χώρας μειώθηκε τον Μάρτιο του 2017 σε 610.000 βαρέλια την ημέρα, από 670.000 βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο του 2017, καταγράφοντας την πρώτη μείωση παραγωγής σε μηνιαία βάση από τον Αύγουστο του 2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης