Ασία

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου στην Τουρκία - Όλα τα σενάρια

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου στην Τουρκία - Όλα τα σενάρια
Οι Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν το πολίτευμα της Τουρκίας θα αλλάξει από κοινοβουλευτική σε προεδρική Δημοκρατία.
Στην Τουρκία στρέφονται όλα τα βλέμματα καθώς την Κυριακή 16 Απριλίου, οι Τούρκοι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν εάν η χώρα από Κοινοβουλευτική Δημοκρατία θα εξελιχθεί σε Προεδρική Δημοκρατία, καθιστώντας τον Rejep Tayip Erdogan ως τον απόλυτο κυρίαρχο των πολιτικών εξελίξεων.
Το CNBC αφού υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα αποτελεί ίσως την πιο αμφιλεγόμενη πολιτική αλλαγή στην Τουρκία, η οποία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, κάνει μια σύντομη ανάλυση για το τι διακυβεύεται με το δημοψήφισμα και για το ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις και προβλέψεις.

Τι αφορά το δημοψήφισμα;

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν το πολίτευμα της Τουρκίας θα αλλάξει από κοινοβουλευτική σε προεδρική Δημοκρατία.
Το «Ναι» επί της ουσίας θα θεσμοθετήσει ότι οι περισσότερες εξουσίες περνούν στα χέρια ενός ανθρώπου, ενώ το «Όχι» θα απορρίψει την επιθυμία του Erdogan για δραστικές μεταρρυθμίσεις.
Οι υποστηρικτές του «Ναι» αναφέρουν ότι με αυτήν την εξέλιξη οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούν να υλοποιούνται ταχύτερα, καθώς θα παρακάμπτονται οι χρονοβόρες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες – όπως υποστηρίζουν - έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά για την πρόοδο της Τουρκίας.
Οι υποστηρικτές του «Όχι» επισημαίνουν ότι θα μπει ένα τέλος στις επιδιώξεις του Erdogan να αποκτήσει μεγαλύτερες εξουσίες.

Γιατί έχει σημασία;

«Αυτή η ψηφοφορία συνιστά μια ριζική μεταμόρφωση της πολιτικής ζωής στην Τουρκία, προβλέποντας τη μετάβαση της εξουσίας από το κοινοβουλευτικό σύστημα στα χέρια ενός εκτελεστικού προέδρου.
Για αυτό έχει σημασία» υπογραμμίζει στο CNBC ο Fadi Hakura από το Chatham House.
«Εάν επικρατήσει το «Ναι» θα κωδικοποιήσει την τεράστια επιρροή που θα έχει ο Erdogan στην πολιτική ζωή της Τουρκίας και στην χάραξη πολιτικής.
Αν επικρατήσει το «Όχι», θα υπονομεύσει το κύρος και την αίσθηση του αήττητου που έχει έως σήμερα ο Erdogan» αναφέρει ο Fadi Hakura.

Το «Ναι» ή το «Όχι» θα κερδίσει;

«Ο Erdogan γνωρίζει ότι είναι στην κόψη του ξυραφιού.
Οι τελευταίες αντιπαραθέσεις με την Ολλανδία και τη Γερμανία τον ωφέλησαν πραγματικά.
Ο Erdogan κάνει καταπληκτική εκστρατεία, ασχολείται με τους ανθρώπους, πιάνει τον παλμό και εκτιμώ ότι είναι ένας καλός λαϊκιστής» υπογραμμίζει στο CNBC ο Michael Taylor, αναλυτής της Oxford Analytica.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Τουρκία έδειξαν ότι το «Ναι» προηγείται οριακά με 51% και 52%.
«Πιστεύω ότι ο Erdogan θα πετύχει να κερδίσει έστω και οριακά, όπως συνέβη και με το Brexit» υποστηρίζει ο Fadi Hakura.

Τι θα σημάνει το «Ναι»;

«Η επικράτηση του «Ναι» θα μπορούσε σταδιακά να αποκλιμακώσει μερικές από τις γεωπολιτικές εντάσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Αυτό που μένει είναι η αίσθηση ότι αυτή είναι η καλύτερη προϋπόθεση για ένα δημοψήφισμα για ένα νέο πολιτικό  σύστημα» τονίζει ο James Sawyer, ερευνητής στο Eurasia Group.
«Ο Erdogan είναι ξεκάθαρα το πλέον ακατάλληλο άτομο που θα ήθελε να έχει κανείς σε μια εξουσία χωρίς όρια» υπογραμμίζει ο Michael Taylor, ενώ ο Fadi Hakura υποστηρίζει ότι «περίπου το 85% των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στην κεντρική κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς την εξουσία που αποκτά σε αυτήν την περίπτωση ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Εάν χάσει ο Erdogan;

«Θα ήταν ένα τρομερό χαστούκι στο πρόσωπο του Erdogan.
Το πιθανότερο είναι ότι θα το πάρει προσωπικά» επισημαίνει ο Michael Taylor, αναλυτής της Oxford Analytica ενώ ο James Sawyer, ερευνητής στο Eurasia Group υπογραμμίζει ότι «εάν επικρατήσει το «Όχι», τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα για τον Erdogan» και ότι «οι τρόποι για να αναλάβει μελλοντικά διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες θα γίνουν πιο διχαστικοί».

Τι θα συμβεί μετά;

«Εκτιμώ ότι οι συνέπειες από αυτήν την ψηφοφορία θα γίνουν αισθητές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει την επόμενη ημέρα» τονίζει ο Michael Taylor, την ώρα που το CNBC επικαλείται ανάλυση της Teneo Intelligence, σύμφωνα με την οποία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η οικονομική πορεία της Τουρκίας θα παραμείνει αρνητική για το άμεσο μέλλον.
«Το κόστος της ζημιές που έχει προκληθεί στον κοινωνικό ιστό, στους θεσμούς, στο κράτος δικαίου και στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Τουρκίας είναι ήδη σημαντικό.
Το κλίμα του φόβου και της ανασφάλειας έχει εισβάλει στην τουρκική κοινωνία, την ώρα που οι ανησυχίες περί νοθείας στις εκλογές διευρύνουν την πόλωση.
Η επιστροφή στην ομαλότητα για την εγχώρια πολιτική σκηνή της Τουρκίας είναι απίθανο να συμβεί, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» αναφέρει στην ανάλυση της η Teneo Intelligence.

Οι δημοσκοπήσεις

Οριακό προβάδισμα με 51-52% στο «Ναι» δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα (12/4) για το συνταγματικό δημοψήφισμα (16/4) στην Τουρκία.
Οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 16 Απριλίου για να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ANAR, η οποία έγινε περισσότερα από 4.000 άτομα στις 5-10 Απριλίου σε 26 επαρχίες, το «ναι» φτάνει στο 52%.
Επίσης, ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων έχει μειωθεί στο 8%, εξέλιξη που «έδωσε» στο «Ναι» αύξηση σχεδόν δύο ποσοστιαίων μονάδων από τις αρχές του Μαρτίου.
Τα αποτελέσματα ισχύουν μόνο για τους ψηφοφόρους στην Τουρκία, με το επίπεδο της υποστήριξης του «ναι» μεταξύ των ψηφοφόρων του εξωτερικού να αναμένεται να αυξήσει το τελικό αποτέλεσμα υπέρ του «ναι», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ANAR, Ibrahim Uslu.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan δήλωσε την Τρίτη ότι οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό έχουν προσέλθει μαζικά για να ψηφίσουν, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να τον ωφελήσει.
Επίσης, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Konsensus τοποθετεί την επικράτηση του «ναι» στο 51,2% μετά τη διανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Η έρευνά της διεξήχθη σε 2.000 άτομα στις 2-8 Απριλίου, σε 41 επαρχίες.

Ο Erdogan...σουλτάνος;

Ο Erdogan είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης της Τουρκίας από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος προσπαθεί να αναστηλώσει τα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναφέρουν οι Financial Times.
Κυβερνάει μέσω διαταγμάτων κάτω από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
 Ο στόχος του δημοψηφίσματος της Κυριακής 16 Απριλίου είναι μια de jure ασυλία του προέδρου ενώπιον των δικαστηρίων και την άρση της υποχρέωσης λογοδοσίας του στο κοινοβούλιο.
Όσοι τον υποστηρίζουν θεωρούν ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα πολύ ισχυρό ηγέτη για να οδηγήσει την Τουρκία ξανά στην δόξα.
Αν κερδίζει - και έχει κερδίσει κάθε αναμέτρηση, είτε για την θέση του πρωθυπουργού ή του προέδρου, από το 2002 - ο πλουραλισμός δεν θα τελειώσει στην Τουρκία.
Ωστόσο ο Erdogan θα ισχυροποιηθεί σημαντικά και θα αποτελεί τον πανίσχυρο ηγεμόνα.
Ωστόσο, πρόσφατα, υπήρξε πανικός στις τάξεις του ΑΚΡ του κόμματος του Erdogan, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις καθώς πάνω από το 50% των Τούρκων δεν επιθυμεί να δώσει υπερεξουσίες σε ένα πολιτικό.
Οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν ότι υπάρχει μεταστροφή του εκλογικού σώματος.
Ωστόσο ο Erdogan έχει μια υπερφυσική ικανότητα να ελκύει τα πλήθη που τον υποστηρίζουν.
Ο Erdogan χρειάζεται να αλιεύσει ψήφους από τους Τούρκους εθνικιστές και μειονοτικές ομάδες των Κούρδων: δύο ανταγωνιστικά κόμματα τα οποία δεν εμπιστεύονται μεταξύ τους.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας ωστόσο φαίνεται ότι παίζει στα όρια του βρώμικου.
Κάποιοι σκόπιμα συνδέουν όσους είναι αρνητικοί με τους «τρομοκράτες»:
Ποιοι είναι οι τρομοκράτες κατά τον Erdοgan
-οι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν του ιμάμη που βρίσκεται στις ΗΠΑ και έχει κατηγορηθεί ότι υποκίνησε το πραξικόπημα.   
-Το κόμμα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), που υπάρχει μακροχρόνια διαμάχη
-Το ισλαμικό κράτος ISIS

Schaeuble: Κίνδυνος δικτατορίας στην Τουρκία, εάν επικρατήσει το «Ναι»

Τον κίνδυνο εγκαθίδρυσης δικτατορίας στην Τουρκία στην περίπτωση που το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Wolfgang Schaeuble.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση στη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε το περιοδικό Der Spiegel, σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Τουρκίας RecepTayyipErdoganνα επιχειρεί με αυτή την αναθεώρηση να εγκαθιδρύσει «ένα αυταρχικό καθεστώς, δηλαδή μια δικτατορία» στην χώρα του, ο Schaeuble απάντησε:
«Μπορούμε να αντιληφθούμε, πράγματι, ως κάτι τέτοιο αυτό το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης».
«Και όταν παρατηρούμε την εξέλιξή του (του Erdogan) τα τελευταία χρόνια, μπορούμε σίγουρα να βρούμε πολλούς λόγους και να αναλύσουμε» τί συνέβη, «όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν ενδείξεις που προκαλούν ανησυχία» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Ο κ. Schaeuble έκανε επίσης γνωστό, πως συνομίλησε με πολλούς Τούρκους που του μετέφεραν ότι φοβούνται για αντίποινα στην περίπτωση που διατυπώσουν δημοσίως επικρίσεις σε βάρος της Άγκυρας.
«Όμως, όπως ένας εξ αυτών μου είπε "ξέρεις, στην τελική, η Τουρκία θα επιβιώσει από τον Erdogan", κάτι που προσφέρει λίγη ελπίδα» παρατήρησε ο έμπειρος Γερμανός πολιτικός.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης