Ευρώπη

Τουλάχιστον 90 εκατ. δολ. επιπλέον θα εισπράττει ετησίως η Αλβανία από τον ΤΑΡ

Τουλάχιστον 90 εκατ. δολ. επιπλέον θα εισπράττει ετησίως η Αλβανία από τον ΤΑΡ
Η διοίκηση του ΤΑΡ και η Αλβανική κυβέρνηση υπέγραψαν συμφωνία για αύξηση του φόρου επί των κερδών από την επένδυση του αγωγού από το 10% στο 15%.
Η Αλβανία θα επωφεληθεί περισσότερο οικονομικά από τώρα και στο εξής από την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από το έδαφός της, μετά την αναθεώρηση της συμφωνίας της κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού με τα Τίρανα για αύξηση της φορολόγησης επί των κερδών του αγωγού, όπως αναφέρει το πρακτορείο IBNA.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για αύξηση του φόρου επί των κερδών από την επένδυση αυτή από το 10% στο 15%, ανεξάρτητα από τις άλλες επενδύσεις που θα κάνει η κοινοπραξία στη χώρα ως αντισταθμιστικά για τον τοπικό πληθυσμό.
Αυτό σημαίνει, ότι το Αλβανικό Κράτος θα βάλει στα ταμεία του επιπλέον 90 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα δε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας της Αλβανίας, Koli Bele, πλέον είναι εφικτή η κατασκευή του προτεινόμενου αγωγού Ionian Adriatic Pipeline (IAP), ο οποίος θα συνδέεται με τον ΤΑΡ στο Φίερι της Αλβανίας και θα τροφοδοτεί το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Εργοζεβίνη και την Κροατία έως το Σπλιτ, ενώ στον σχεδιασμό μπορεί να ενταχθεί και η σύνδεση με το Κοσσυφοπέδιο.
Επίσης τόνισε, ότι θα υπάρξει μία αύξηση της απασχόλησης στην Αλβανία, αλλά και μία σημαντική αύξηση άμεσων και έμμεσων εσόδων για το Κράτος.

Αρχική δημοσίευση: 12/04/2017 12:43

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης