Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Κύπρος: Αύριο (5/4) οι υπογραφές με τους ενεργειακούς κολοσσούς για τα πεδία υδρογονανθράκων

Κύπρος: Αύριο (5/4) οι υπογραφές με τους ενεργειακούς κολοσσούς για τα πεδία υδρογονανθράκων
Στις τελετές υπογραφών των συμβολαίων θα παραστούν η υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρόμπιν Ντάνιγκαν, οι πρέσβεις των χωρών προέλευσης των πετρελαϊκών κολοσσών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των εταιρειών.
Υπογράφονται αύριο (5/4) επισήμως στο Προεδρικό Μέγαρο τα συμβόλαια για την ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των τεμαχίων 10 με τις ExxonMobil - Qatar Petroleum και μεθαύριο (6/4) για το τεμάχιο 8 με την ΕΝΙ και το τεμάχιο 6 με την κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL.
Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι αναβαθμισμένες και με πολλά πολιτικά μηνύματα τελετές υπογραφών, ξεκινούν αύριο και οι παρουσίες επισήμων και εκπροσώπων των κολοσσών είναι πρωτοφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο για τέτοιες τελετές.
Συγκεκριμένα, πέραν της υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Ρόμπιν Ντάνιγκαν, που φθάνει στην Κύπρο ακριβώς για να βρίσκεται στην τελετή υπογραφής του συμβολαίου για το «10» μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας ExxonMobil - Qatar Petroleum, οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί – ΗΠΑ και Κατάρ - θα εκπροσωπηθούν και διά των πρέσβεων των δύο χωρών στην Κύπρο.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, ότι οι ίδιες οι εταιρείες θα εκπροσωπηθούν σε πολύ ψηλό επίπεδο.
Η  Qatar Petroleum σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας θα εκπροσωπηθεί από ομάδα ανώτατων στελεχών υπό τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του ενεργειακού κολοσσού.
Πρόκειται για μια από τις προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή στα παγκόσμια ενεργειακά θέματα, όπως για παράδειγμα τις διεθνείς τιμές πετρελαίου.
Με τον σημαντικό φιλοξενούμενο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας.
Σημειώνεται, ότι επικεφαλής της Qatar Petroleum είναι ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της χώρας και στο Δ.Σ. του κολοσσού συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου.
Κάτι που δείχνει ότι η δυναμική εμπλοκή της εταιρείας στην Κυπριακή ΑΟΖ σε συμμαχία με την αμερικανική ExxonMobil αποτελεί επίσης άξονα της κρατικής πολιτικής της χώρας, που τονίζεται και με τις υψηλόβαθμες παρουσίες από την Ντόχα στη Λευκωσία για την υπογραφή του συμβολαίου, κάτι που δεν είναι σύνηθες σε υπογραφές τέτοιων συμβολαίων.
Σημειώνεται ακόμη, ότι το ενδιαφέρον του Κατάρ σε πολύ μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Κύπρο, έχει εκφραστεί και δημόσια προ διμήνου από τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας.
Η εξέλιξη της Qatar Petroleum ως μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες υγροποιημένου φυσικού αερίου, με συμβόλαια εξαγωγών σε Ασία και Ευρώπη που σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνονται μέχρι και το 2035, δείχνει και την θέση που δίνει στην Κύπρο η εταιρεία στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς.
Από πλευράς Exxon-Mobil επίσης η εκπροσώπηση στην τελετή υπογραφής θα είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα ταξιδεύει για τον σκοπό αυτό στη Λευκωσία επίσης υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία υπό τον α΄ αντιπρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού.
Τα σχέδια της κοινοπραξίας είναι προφανώς πολύ απαιτητικά, αφού διεκδίκησε έντονα το τεμάχιο «10» και «τσόνταρε» σημαντικό ποσό ως μπόνους για να το κερδίσει, παρά το γεγονός ότι οι επιτυχίες και το εκτόπισμα της κοινοπραξίας των δύο κολοσσών εξασφάλιζαν, ότι είναι ο ισχυρός παίκτης στη διεκδίκηση του.
Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί και η τελετή υπογραφής των συμβολαίων της Πέμπτης, επίσης παρουσία των πρέσβεων Ιταλίας και Γαλλίας, με κύριο χαρακτηριστικό σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», την παρουσία στην τελετή του επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI Λούκα Μπερτέλι.
Η ΕΝΙ, που θα κατέχει τα δικαιώματα των τεμαχίων 2, 3, 8 και 9, θα πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις σε στόχους που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί οριστικά, με το πρόγραμμά της να δείχνει, ότι οι γεωτρήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πριν το α΄ τρίμηνο του 2018.
Ο Ιταλός ειδικός, όπως και στενοί του συνεργάτες, σε πρόσφατα συνέδρια ειδικών γεωλόγων έχουν υποδείξει, ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων τουλάχιστον δύο πολύ σημαντικοί στόχοι γύρω από τον «Ερατοσθένη», που θα ενταχθούν στις περιοχές της ΕΝΙ με τις συμφωνίες της Πέμπτης, τα οποία παρουσιάζουν εκπληκτικές ομοιότητες με τις συνθήκες του «Ζορ», αν και δεν έχουν σύμφωνα με τις πληροφορίες το μέγεθός του.
Προηγουμένως, δηλαδή πριν το τέλος Ιουνίου, με διαχειριστή τη Γαλλική ΤΟΤΑL θα πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή και γνώση της ΕΝΙ για την περιοχή και η γεώτρηση στο τεμάχιο «11».
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης