Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Λακκοτρύπης: Η Κύπρος θα συνεχίσει τις αδειοδοτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων

Λακκοτρύπης: Η Κύπρος θα συνεχίσει τις αδειοδοτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων
Ο Κύπριος αξιωματούχος τόνισε τη σημασία της απόκτησης αδειών κατά τον 3ο γύρο αδειοδοτήσεων από εταιρείες όπως η Exxon Mobil, η Ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική Total.
Η Κύπρος θα προχωρήσει στην περαιτέρω χορήγηση αδειών για γεωτρήσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, δήώσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης στο περιθώριο του Φόρουμ «Επενδύστε στην Κύπρο» που διοργάνωσε η Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Ο Κύπριος αξιωματούχος τόνισε τη σημασία της απόκτησης αδειών κατά τον 3ο γύρο αδειοδοτήσεων από εταιρείες όπως η Exxon Mobil, η Ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική Total, οι συμβάσεις με τις οποίες θα υπογραφούν στις 5 και 6 Απριλίου.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε, ότι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή της χώρας είναι η έρευνα, τονίζοντας ότι ο ίδιος περιμένει πολύ περισσότερα για τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο.
Ακόμη, έκανε γνωστό, ότι η ENI και η Total θα μπορούν να πραγματοποιήσουν περισσότερες γεωτρήσεις στο ήδη αδειοδοτημένο σε αυτές πεδίο, με την Ιταλική εταιρεία να αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου, όπως είπε.
Η Exxon από την πλευρά της αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ το 2018 και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά στις ενστάσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ μόνο από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε, ότι η Κυπριακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού με την άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι ο τομέας των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν ήταν εξ αρχής μέρος αυτής της συζήτησης.
«Η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και συμπλήρωσε ότι «θα συνεχίσουμε να προχωράμε και να εφαρμόζουμε τα στρατηγικά μας σχέδια στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, με τη βοήθεια μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης