Ευρώπη

Schaeuble: Τα μέτρα λιτότητας πρέπει να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση

Schaeuble: Τα μέτρα λιτότητας πρέπει να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση
«Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα»
Upd Σε μία ακόμη βαρυσήμαντη δήλωση προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, με αφορμή τα όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Γάλλος ομόλογός του, Michel Sapin.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Wolfgang Schaeuble τόνισε ότι «σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον.
«Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο», διευκρίνισε.
«Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα.
Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin, ο Γερμανός αξιωματούχος είχε πει ότι η επόμενη δόση προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να εκταμιευθεί χωρίς τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο πρόγραμμα.
Τόνισε ωστόσο πως το Ταμείο έχει στείλει «σήμα» ότι θα λάβει μέρος στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Schaeuble υπογράμμισε ότι από την Ελλάδα εξαρτάται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
Όπως τόνισε, η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Πιστός στη θέση του κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε πως ακόμα και οι εταίροι από την Ουάσινγκτον έχουν κατανοήσει ότι δεν είναι δυνατή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό το ευρωπαϊκό δίκαιο.


Το ΔΝΤ διαψεύδει τον Sapin ότι έχει ζητήσει και τη δέσμευση της αντιπολίτευσης στο ελληνικό πρόγραμμα

Σε διάψευση των δηλώσεων Sapin ότι το Δ.Ν.Τ. έχει ζητήσει και τη δέσμευση της αντιπολίτευσης στο ελληνικό πρόγραμμα, προχώρησε αξιωματούχος του Ταμείου.
Το σίριαλ της ελληνικής αξιολόγησης λαμβάνει νέα τροπή μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ότι το Δ.Ν.Τ. ζητάει και η αντιπολίτευση να ψηφίσει τα μέτρα που αφορούν τόσο την αξιολόγηση όσο και μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Ωστόσο αξιωματούχος του Ταμείου έσπευσε να διαψεύσει αυτές τις δηλώσεις.
Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, το Ταμείο ζητάει τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.
«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του Δ.Ν.Τ. είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος κάλεσε το Δ.Ν.Τ. να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο κ. Sapin, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας.
Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το Δ.Ν.Τ.
Επίσης, χαρακτήρισε «εμμονή» του Δ.Ν.Τ. τα εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες.
«Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι το «περίεργο» στη στάση του Δ.Ν.Τ. είναι ότι «ζητά από την ελληνική αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης».
«Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.
Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το Δ.Ν.Τ., ο κ. Sapin απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.
Βέβαια μέχρι τώρα μόνο το Δ.Ν.Τ. ζητάει την δέσμευση της αντιπολίτευσης και όχι οι υπόλοιποι δανειστές.
Προφανώς για να ζητήσει το Δ.Ν.Τ. να ψηφιστούν τα μέτρα και από την αντιπολίτευση, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παγιδεύσει στην αποτυχία της και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση θα ήθελε να κάνει συλλογικό πολιτικό πρόβλημα την αποτυχία της αξιολόγησης και την ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων.

Nωρίτερα:

Ενισχυμένος ESM θα μπορεί να υποστηρίξει προγράμματα διάσωσης ευρωπαικών κρατών

Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να εκταμιευθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθάρισε σήμερα (21/3) ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ωστόσο, ότι το ΔΝΤ έχει στείλει «σήμα», ότι θα λάβει μέρος στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Schaeuble υπογράμμισε, ότι από την Ελλάδα εξαρτάται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.
Όπως τόνισε, η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Πιστός στη θέση του κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Schaeuble υποστήριξε πως ακόμα και οι εταίροι από την Ουάσινγκτον έχουν κατανοήσει ότιθ δεν είναι δυνατή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι ένας ενισχυμένος ESM θα μπορεί να υποστηρίξει προγράμματα διάσωσης των ευρωπαικών χωρών.
Ετσι και ο Schauble δείχνει να αποδέχεται την πρόταση Ντάιλζεμπλουμ.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης