Ευρώπη

Η Gazprom θα άρει τους περιορισμούς της στη Βουλγαρία για τις προμήθειες φυσικού αερίου

Η Gazprom θα άρει τους περιορισμούς της στη Βουλγαρία για τις προμήθειες φυσικού αερίου
Όπως επισημαίνουν Βούλγαροι ειδικοί, η χώρα θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις διασυνδέσεις της με την Ελλάδα και να γίνει ένας «παίκτης» στην Ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Ο Ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δεσμεύτηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να άρει τους περιορισμούς στις προμήθειες και την διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, που είχε επιβάλει σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, απελευθερώνοντας έτσι αγορές όπως της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR.
Ειδικότερα, η Gazprom δεσμεύτηκε να επιτρέψει στη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, να επαναδιαπραγματεύονται τις τιμές του φυσικού αερίου, όταν κρίνουν ότι αυτές δεν αντιστοιχούν με τις μέσες τιμές στη Δυτική Ευρώπη, όπως είπε μιλώντας στο BNR ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ricardo Cardoso.
Επίσης, δεσμεύεται να άρει τους εδαφικούς περιορισμούς στις συμβάσεις της με τις χώρες αυτές, με τους οποίους απαγόρευε σε αυτές να μεταπωλούν το αχρησιμοποίητο φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες.
Έτσι, όπως επισημαίνουν Βούλγαροι ειδικοί, η χώρα θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις διασυνδέσεις της με την Ελλάδα και να γίνει ένας «παίκτης» στην Ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Η δε κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz θα έχει επίσης το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευθεί τις τιμές, ανάλογα με τις αλλαγές στις συνθήκες αγοράς στην Ευρώπη και να τα επανεξάγει ατελώς ποσότητες φυσικού αερίου.
Όσον αφορά το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο υποθαλάσσια από τη Μαύρη Θάλασσα απευθείας στη Βουλγαρία και ο οποίος εγκαταλείφθηκε με πρωτοβουλία της Βουλγαρίας, η Gazprom αποσύρει τις αξιώσεις της για αποζημίωση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αρχική δημοσίευση 20/3/2017 11:26

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης