Τελευταία Νέα
Ασία

Birol (IEA): Η Τουρκία πρέπει να στραφεί στο φυσικό αέριο του Ιράκ και της ανατολικής Μεσογείου

Birol (IEA): Η Τουρκία πρέπει να στραφεί στο φυσικό αέριο του Ιράκ και της ανατολικής Μεσογείου
«Από οικονομική άποψη, η πιο βιώσιμη επιλογή για το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ είναι να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας» είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ.
Η Τουρκία πρέπει να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο του Ιράκ και της ανατολικής Μεσογείου, καθώς σήμερα οι μεγαλύτερες προμήθειές της προέρχονται από μία μόνο χώρα, τη Ρωσία και αυτό πρέπει να διαφοροποιηθεί για την ενεργειακή της ασφάλεια, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ στο πρακτορείο Anadolu.
Η Τουρκία προμηθεύεται ετησίως περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, από το οποίο περίπου το 55% προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.
Ο Birol τόνισε, ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πόρων φυσικού αερίου στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από την Τουρκία, δηλαδή στο Ιράκ και την ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη χώρα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ σημείωσε, ότι το Ιράκ διανύει σήμερα μια ασταθή περίοδο, αλλά από τη στιγμή που οι δύσκολες στιγμές δείχνουν να απομακρύνονται, προέβλεψε ότι «έρχεται μια χρυσή εποχή» για τη χώρα της Μέσης Ανατολής μέσω των πλούσιων και χαμηλού κόστους αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που διαθέτει.
Ακόμη είπε, ότι η Τουρκία μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τους πόρους φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
«Από οικονομική άποψη, η πιο βιώσιμη επιλογή για το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ είναι να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ πρόσθεσε ακόμη, ότι εκτός από το φυσικό αέριο μέσω αγωγών, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της.
Ο Birol τόνισε ακόμη, ότι για την ενεργειακή ασφάλεια μεγάλη σημασία έχει η αποθήκευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Μερικές φορές μπορούν να συμβούν απροσδόκητα γεγονότα σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» είπε και συμπλήρωσε ότι «ως προληπτικό μέτρο, θα πρέπει να αποθηκεύονται επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως ακριβώς κάνουμε με τις καταθέσεις των χρημάτων μας στις τράπεζες».
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ υποστήριξε, ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα ως προς την αποθήκευση φυσικού αερίου και πετρελαίου και υπογράμμισε τη σημασία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου Salt Lake, που ξεκίνησαν να λειτουργούν τον Φεβρουάριο του 2017.
Οι εγκαταστάσεις αυτές θα αυξήσουν την ετήσια δυναμικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου της Τουρκίας από 1 δισ. κυβικά μέτρα σε ποσότητες έως και 5 δισ. κυβικά μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης