Ευρώπη

Novak: Ο Ρωσικός πετρελαϊκός τομέας ανταπεξήλθε στην κρίση και προσελκύει επενδύσεις

Novak: Ο Ρωσικός πετρελαϊκός τομέας ανταπεξήλθε στην κρίση και προσελκύει επενδύσεις
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε, ότι η χώρα του  θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα υπεράκτια κοιτάσματα της, καθώς και σε αυτά στην Αρκτική.
Στις αντοχές του πετρελαϊκού τομέα της Ρωσίας κατά την διάρκεια της κρίσης αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Αλεξάντερ Νόβακ μιλώντας σήμερα (7/3) στο συνέδριο CERAWeek 2017 στο Χιούστον του Τέξας.
Όπως σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, από τα μέσα του 2014 οπότε οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν από τα 115 δολάρια το βαρέλι κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2016, χάθηκαν επενδύσεις ύψους άνω των 500 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, όπως είπε, παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου η Ρωσία και οι ρωσικές επιχειρήσεις κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Όπως είπε «το χρηματοοικονομικό καθεστώς των ρωσικών εταιρειών είναι καλύτερο από των ομολόγων τους ξένων και το βάρος του χρέους είναι πολύ χαμηλό.
Είναι ανταγωνιστικό.
Το κόστος παραγωγής είναι μόλις 10-15 δολάρια το βαρέλι.
Έχουμε επίσης μια πολύ ευέλικτη φορολογική πολιτική».
Αυτό σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό προσέλκυσε πολλές ξένες επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας, κυρίως από τις χώρες της Άπω Ανατολής και την Ινδία.
Ο Νόβακ σημείωσε, ότι από τις αρχές του 2016, οπότε ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, οι τιμές αυξήθηκαν σταδιακά, φθάνοντας σήμερα στα επίπεδα των 50-60 δολαρίων το βαρέλι, με μικρή μεταβλητότητα».
Αυτό όπως είπε, βοήθησε στο να γίνουν αποδοτικές επενδύσεις στη βιομηχανία του πετρελαίου, με την βοήθεια -όπως είπε- της σταθεροποίησης της αγοράς.
Ωστόσο επεσήμανε, ότι παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής και τη σταδιακή ενίσχυση των τιμών, οι προκλήσεις παραμένουν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε επίσης, ότι η χώρα του  θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα υπεράκτια κοιτάσματα της, καθώς και σε αυτά στην Αρκτική, τονίζοντας ότι «θα είναι μια ισχυρή βάση για την ανταγωνιστικότητά μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης