Ευρώπη

Κύπρος: Κόντρα Ελεγκτικής Υπηρεσίας - ΥΠΟΙΚ για το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Κύπρος: Κόντρα Ελεγκτικής Υπηρεσίας - ΥΠΟΙΚ για το Ταμείο Υδρογονανθράκων
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποστηρίζει με αυστηρό ύφος, πως το έγγραφο που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, είναι παραπλανητικό και λανθασμένο.
Σε κόντρα μεταξύ της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ακι του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου οδηγούν τα στάδια ελέγχου στο Ταμείο Υδρογονανθράκων, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.
Με νέα επιστολή του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποστηρίζει με αυστηρό ύφος, πως το έγγραφο που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, είναι παραπλανητικό και λανθασμένο.
Το έγγραφο του υπουργείου αφορούσε απόσπασμα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με το οποίο, κατά το υπουργείο, ενισχυόταν η άποψη πως το ΔΝΤ προτείνει την ίδια δομή, όπως αυτήν που προκρίνει το υπουργείο.
Δηλαδή, πέραν από εσωτερικό έλεγχο που θα διεξάγει η Επιτροπή Ελέγχου η οποία θα συσταθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, να υπάρχει και δεύτερη Επιτροπή Ελέγχου την οποία θα διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο, Θέση με την οποία διαφωνεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία προτείνει όπως τα μέλη της Επιτροπής να είναι μέλη του ΔΣ, καθώς με την πρόταση της κυβέρνησης θα προκύψει διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Ο Ελεγκτής υποδεικνύει στην επιστολή του, πως το υπουργείο συνεχίζει να παραπλανεί τη Βουλή με λανθασμένες αναφορές και με παρερμηνεία της έκθεσης.
Παράλληλα, σημειώνει πως αδυνατεί να κατανοήσει την επιμονή του υπουργείου να απορρίπτει οποιαδήποτε εισήγηση προέρχεται από την Υπηρεσία του.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, το πλέγμα ελέγχου του Ταμείου είναι ύψιστης σημασίας για τη χρηστή διαχείριση των εσόδων του με την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών ελέγχου και όχι με πειραματισμούς εγχώριας επινόησης και αμφιβόλου σκοπιμότητας.
Ταυτόχρονα, σημειώνει πως η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται στον εξωτερικό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών ως μέρος της κεντρικής κυβέρνησης, σε σχέση με τις ενέργειές του για το Ταμείο.
Επίσης, το ΔΝΤ αναφέρεται στον εξωτερικό έλεγχο του Ταμείου επί των οικονομικών του καταστάσεων από εξωτερικό ελεγκτή και στον εσωτερικό έλεγχο από εσωτερικό ελεγκτή του ταμείου που διορίζει το ΔΣ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ελεγκτής, παρόλο που ο εξωτερικός έλεγχος του υπουργείου διεξάγεται από τον Γενικό Ελεγκτή, η χειρόγραφη αναφορά που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο από το υπουργείο, λανθασμένα και παραπλανητικά παραπέμπει στο άρθρο 36 του νομοσχεδίου για το Ταμείο.
Το άρθρο 36 αναφέρεται στον εξωτερικό έλεγχο του Ταμείου και όχι του υπουργείου, ο οποίος και στην προκείμενη περίπτωση διεξάγεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η δεύτερη επιτροπή ελέγχου αντίκειται στη διεθνή πρακτική, καθώς διαφοροποιείται το μοντέλο που πρότειναν οι ξένοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι βασίστηκαν στο νορβηγικό μοντέλο.
Ο Ελεγκτής ζητά τη διαγραφή του επίμαχου άρθρου γιατί δημιουργεί, όπως λέει, σύγχυση και είναι αντίθετο με τις συστάσεις του ΔΝΤ.
Καταλήγοντας, τονίζει πως με τη λειτουργία της δεύτερης επιτροπής δεν θα είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι και οι ευθύνες των επιτροπών, ενώ η ίδια σύγχυση θα δημιουργηθεί με τον επικεφαλής του Εσωτερικού ελέγχου σχετικά με το πού θα λογοδοτεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης