Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Steele (OMV): Έτοιμο το μοντέλο χρηματοδότησης του Nord Stream 2 έως το τέλος του 2017

Steele (OMV): Έτοιμο  το μοντέλο χρηματοδότησης του Nord Stream 2 έως το τέλος του 2017
«Πρέπει να το κάνουμε αυτό το έτος και θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού το 2018» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Αυστριακής OMV.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, Shell, OMV, Engie, Uniper και Wintershall, θα αποφασίσουν για το μοντέλο χρηματοδότησης του πριν από το τέλος του 2017, δήλωσε σήμερα (24/2) ο διευθύνων σύμβουλος της Αυστριακής πετρελαϊκής εταιρείας OMV, Rainer Seele μιλώντας στο Itar Tass.
«Πρέπει να το κάνουμε αυτό το έτος και θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του το 2018» είπε χαρακτηριστικά για τον αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη,
Συμπλήρωσε δε, ότι «είμαστε στη φάση της συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, έτσι ώστε να σκεφτούμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να μην αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, στην οποία θα πρέπει να ανακαλέσουμε και πάλι τις συμφωνίες μας».
Ο Steele είπε, ότι προς το παρόν «κάθε συμμετέχων έχει ένα προτιμώμενο μοντέλο» και τόνισε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μοντέλο, το οποίο θα υποστηριχθεί από τους πέντε πιθανούς ευρωπαίους εταίρους και την Gazprom».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2019.
Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί να κατευθυνθεί από τις Ρωσικές ακτές κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας στις Γερμανικές ακτές.
Κάθε ένα από τα δύο τμήματα του αγωγού θα έχει ετήσια δυναμικότητα 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έργο εκτιμώνται σε 8 δισ. δολάρια και ότι το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 9,9 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοδότηση του έργου.
Τον Ιανουάριο του 2017 η Gazprom ανακοίνωσε, ότι σχεδιάζει να συμπεριλάβει τον Nord Stream 2 στο επενδυτικό της πρόγραμμα του 2017 και να χορηγήσει το ποσό των 1,9 δισ. δολαρίων στο έργο.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2017 η Gazprom ενέκρινε την εξαγορά του 50% των μετοχών της Nord Stream 2 AG, η οποία επέτρεψε στην εταιρεία να καταγράψει το 100% της Nord Stream AG 2 ως ίδιες μετοχές.
Η ελβετική Nord Stream AG 2 συστάθηκε για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την περαιτέρω εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Η εταιρεία ανήκει κατά 100% στην θυγατρική εταιρεία της Gazprom με έδρα την Ολλανδία, Gazprom Gerosgaz Holdings B.V.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης