Τελευταία Νέα
Ασία

Ιστορική συμφωνία Ιράν - Ιράκ για την κατασκευή αγωγού από το Κιρκούκ προς ανατολάς

Ιστορική συμφωνία Ιράν - Ιράκ για την κατασκευή αγωγού από το Κιρκούκ προς ανατολάς
Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την εμβάθυνση των δεσμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου
Το Ιράν και το Ιράκ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για την εκπόνηση μελέτης, για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω του οποίου θα εξάγεται πετρέλαιο από την περιοχή του Κιρκούκ του Ιράκ μέσω του Ιράν προς την ανατολική Ασία.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Bijan Zangeneh και ο Ιρακινός ομόλογός του Jabbar al-Luaibi υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για τη συνεργασία στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Βαγδάτη.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής, για να επεξεργαστούν το έργο κατασκευής του αγωγού.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά μήκος των κοινών συνόρων, την κατανομή των μηχανικών και των τεχνικών υπηρεσιών, την εξαγωγή των εμπορευμάτων και τη συνεργασία στον τομέα των πετρελαιοειδών και των παραγώγων τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιρανικό Τύπο.
Στα σύνορα των δύο χωρών υπάρχουν 12 κοινά κοιτάσματα πετρελαίου, μερικά από τα οποία θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο εκσυγχρονισμός των διυλιστηρίων των δύο χωρών.
Μάλιστα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε, ότι η πρώτη φάση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει ιρανικό φυσικό αέριο στο Ιράκ, είναι έτοιμη να ξεκινήσει και η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει το 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης