Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανήγγειλε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε επτά περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να εξισορροπηθεί το ενεργειακό σύστημα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας με απόφαση της κυβέρνησης εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Βλαντίμιρ Γκρουσμάν.
Συγκεκριμένα όπως είπε, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται διακοπές ηλεκτροδότησης σε επτά περιοχές και συγκεκριμένα σε Κίεβο, Χάρκοβο, Ντνιπροπετρόφσκ, Τσέρνικοφ, Ζαπορόζιε, Σούμι και Τσερκάσι.
Υποστήριξε δε, ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις, που θα προκύψουν από την απόφαση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ουκρανικού Τύπου, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μπορεί να ξεμείνουν από άνθρακα σε 40 ημέρες.
Η αιτία της κρίσης εντοπίζεται στο γεγονός, ότι εθνικιστικές ομάδες Ουκρανών σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν την οικονομία των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, παρεμποδίζουν από τον Ιανουάριο την κίνηση όλων των τρένων από και προς στην κατεχόμενη από τους αυτονομιστές περιοχή του Ντονμπάς, απ’ όπου προέρχεται ο άνθρακας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις μονάδες παραγωγής της Ουκρανίας.
Από τότε, η έλλειψη του άνθρακα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής κλιμακώθηκε σε κρίσιμο σημείο, με τον κίνδυνο για την παραγωγή επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες της περιοχής, να είναι πλέον ορατός, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Γκρουσμάν κάλεσε τους εθνικιστές να σταματήσουν αμέσως την παρεμπόδιση της διέλευσης προμηθειών άνθρακα από το Ντονμπάς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Ιγκόρ Νάσαλικ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 2 μήνες, προσθέτοντας ότι το κοινό θα ενημερώνεται από πριν για τις διακοπές ρεύματος, που θα πραγματοποιούνται για την εξισορρόπηση της παραγωγής και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης