Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Η Gazprom μειώνει την παροχή φυσικού αερίου στον OPAL με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η Gazprom μειώνει την παροχή φυσικού αερίου στον OPAL με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Ο μεταφερόμενος όγκος φυσικού αερίου έφθασε το 99% της χωρητικότητας του αγωγού στα τέλη Ιανουαρίου 2017, αλλά από σήμερα 1η Φεβρουαρίου έχει πέσει στο 63,6%.
Η Gazprom έχει μειώσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού OPAL, μετά την ακύρωση με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της δημοπρασίας του Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε στέλεχος της Ρωσικής εταιρείας στο πρακτορείο Itar Tass.
Σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού OPAL Gastransport GmbH, ο μεταφερόμενος όγκος φυσικού αερίου έφθασε το 99% της χωρητικότητας του στα τέλη Ιανουαρίου 2017, αλλά από σήμερα 1η Φεβρουαρίου έχει πέσει στο 63,6%.
Η Gazprom είχε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Οκτώβριο του 2016 να χρησιμοποιήσει τη μέγιστη χωρητικότητα του αγωγού OPAL, από το 50% στο οποίο είχε πρόσβαση.
Ωστόσο, η κρατική εταιρεία της Πολωνίας PGNiG και η κυβέρνηση της χώρας άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ανέστειλε την απόφαση για την επέκταση της πρόσβασης της Gazprom στον αγωγό OPAL.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωνε από την πλευρά της πεπεισμένη για τη νομιμότητα της απόφασης της σχετικά με την OPAL, υποστηρίζοντας ότι είναι απολύτως σύμφωνη με τους κανόνες του Γ΄ Ενεργειακού Προγράμματος της ΕΕ.
Ο αγωγός OPAL έχει χωρητικότητα 36 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως και συνδέει το σύστημα αγωγών του Nord Stream με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Μέσω του OPAL παρέχεται φυσικό αέριο στη Γερμανία και στην Τσεχία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης