Τελευταία Νέα
Ευρώπη

National Grid: Ένα «σκληρό» Brexit μπορεί να κοστίσει ακριβά στον ενεργειακό τομέα της Βρετανίας

National Grid: Ένα «σκληρό» Brexit μπορεί να κοστίσει ακριβά στον ενεργειακό τομέα της Βρετανίας
Το Energy News επισημαίνει, ότι η επενδυτική ελκυστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΑPE έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με έναν από τους κύριους παράγοντες γι’ αυτήν την εξέλιξη να αποτελεί το Brexit.
Η έξοδος από την ενεργειακή αγορά της ΕΕ θα μπορούσε να επιβραδύνει την ζωτικής σημασίας ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Μεγάλης Βρετανίας και να ανεβάσει σημαντικά το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας επισημαίνει η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με το Energy News, η πρωθυπουργός Theresa May σηματοδότησε την περασμένη Τρίτη το λεγόμενο «σκληρό Brexit», αλλά δεν έχει ακόμη δοθεί ακόμη καμία διευκρίνιση, για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον τομέα της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως αναφέρεται, περίπου το 9% της διανεμόμενης ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία προέρχεται επί του παρόντος από τις εισαγωγές από την ηπειρωτική Ευρώπη και γι’ αυτές τις εισαγωγές είναι πιθανό να αυξηθεί η τιμή.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τον ενεργειακό σχεδιασμό της επόμενης δεκαετίας πρόκειται να κλείσει μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και η παραγόμενη απ’ αυτά ενέργεια να αντικατασταθεί με νέα δίκτυα διασύνδεσης φθηνότερης –επί του παρόντος- ηλεκτρικής ενέργειας από την ηπειρωτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με την National Grid, κάθε 1GW προερχόμενο από την διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας έως και 2%.
Υπογραμμίζει δε, ότι με τον τρόπο αυτό για 5 GW εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας η Μεγάλη Βρετανία θα εξοικονομούσε περίπου 1 δισ. λίρες.
Ακόμη τονίζει, ότι «για να είναι ωστόσο οικονομικά βιώσιμες αυτές οι διασυνδέσεις, πρέπει να μπορεί να πουληθεί η ισχύς τους σε εμπόρους και ως εκ τούτου απαιτούνται αποτελεσματικές και ισχυρές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών (Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ)».
Η Βρετανία έχει σήμερα πρόσβαση σε άνευ δασμών εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας με την ΕΕ και η National Grid επισημαίνει, ότι η έξοδος από την ΕΕ μπορεί να κάνει την διαπραγμάτευση των τιμών πιο δύσκολη.
Το Energy News επισημαίνει δε, ότι η επενδυτική ελκυστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με έναν από τους κύριους παράγοντες γι’ αυτήν την εξέλιξη να αποτελεί το Brexit.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης