Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Βουλγαρία και Σερβία υπέγραψαν MoU για την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου

Βουλγαρία και Σερβία υπέγραψαν MoU για την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου
Εκκρεμεί μόνο η διασύνδεση με την Ελλάδα για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης της Βουλγαρίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Σερβίας υπέγραψαν σήμερα (19/1) Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως είπε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenouzhka Petkova, το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας για την υλοποίηση των στόχων της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ και συγκεκριμένα, προκειμένου την διασφάλιση των παραδόσεων φυσικού αερίου, την διαφοροποίηση των πηγών και των οδών, την οικοδόμηση μιας ενεργειακής αγοράς εργασίας και την προστασία των καταναλωτών.
Με το Μνημόνιο Κατανόησης οι δύο χώρες δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να αρχίσει η κατασκευή του αγωγού σε αντίστοιχα τμήματα τους μέχρι το Μάρτιο το 2019, έτσι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.
Η Βουλγαρία έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για την καινοτομία.
Η Σερβία όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Alexandar Antic, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εξασφάλισης χρηματοδότησης από την ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος των προενταξιακών κονδυλίων.
Όταν ολοκληρωθεί ο αγωγός διασύνδεσης, θα μπορεί να μεταφέρει έως 1,8 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στη Σερβία.
Ο αγωγός θα έχει μήκος 62 χλμ. και θα εκτείνεται από την Σόφια προς την πόλη Νις στη νότια Σερβία.
Η Βουλγαρία έχει ήδη διασυνδεθεί με αγωγό φυσικό αερίου με τη Ρουμανία, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί επίσημα τον Νοέμβριο του 2016.
Εκκρεμεί μόνο η διασύνδεση με την Ελλάδα, που αποτελεί ένα άλλο βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Βουλγαρίας για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες τώρα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της εγχώριας κατανάλωσης.
Η διασύνδεση με την Ελλάδα μέσω του αγωγού IGB θα επιτρέψει στην Βουλγαρία να προμηθεύεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP, ο οποίος θα διέρχεται τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα με κατεύθυνση την Αλβανία, την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης