Ευρώπη

ΕΙΑ: Η Νορβηγία παραμένει η 3η μεγαλύτερη εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο

ΕΙΑ: Η Νορβηγία παραμένει η 3η μεγαλύτερη εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΙΑ, η Νορβηγία κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Νορβηγία εξήγαγε το 95% του φυσικού αερίου που παρήγαγε και παρέμεινε ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο το 2015, κάτι που αναμένεται να συμβεί και το 2016, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Νορβηγία εκτός απ’ το να βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως πίσω από το Κατάρ και τη Ρωσία στις εξαγωγές φυσικού αερίου, κατέχει και την 1η θέση σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει η ΕΙΑ, το 40% των εσόδων της σκανδιναβικής χώρας το 2015 προήλθε από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Επίσης, ποσοστό πάνω από το 15% του ΑΕΠ της χώρας δημιουργήθηκε από τον ενεργειακό τομέα.
Οι εξαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ανήλθαν σε περίπου 198 δισ. κυβικά πόδια το 2015, από 184 δισ. κυβικά πόδια το 2014.
Το 58% των εξαγωγών είχε προορισμό τις ευρωπαϊκές χώρες, με την «μερίδα του λέοντος» να καταλαμβάνει η Ολλανδία.
Η παραγωγή φυσικού αερίου στη Νορβηγία αυξάνεται σχεδόν κάθε χρόνο από το 1993, εκτός από μια μικρή μείωση που καταγράφηκε το 2011 και το 2013.
Από την άλλη πλευρά, η υδροηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 97% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Εν τω μεταξύ, από το 2012 βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης με υποθαλάσσια καλώδια της Νορβηγίας με τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες θα προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από την σκανδιναβική χώρα.
Η διασύνδεση με την Γερμανία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 και με τη Μεγάλη Βρετανία το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης