Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Διορία έως αύριο 24 Δεκεμβρίου στον Τσακαλώτο να απαντήσει στον ESM έδωσαν οι Θεσμοί

Διορία έως αύριο 24 Δεκεμβρίου στον Τσακαλώτο να απαντήσει στον ESM έδωσαν οι Θεσμοί
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για ένα «ξερό» τεχνοκρατικό κείμενο, αλλά πρόκειται για επιστολή με αρκετά αιχμηρά σημεία.
Διορία 48 ωρών έδωσαν οι Θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου μέχρι το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου του 2016, παραμονή Χριστουγέννων, να έχει απαντήσει στην επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία σε ιταμό ύφος απευθύνει συστάσεις στην κυβέρνηση να μην ξαναπάρει πρωτοβουλίες για παροχές δίχως το πράσινο φως από τους δανειστές.
Η επιστολή Ρέγκλινγκ του επικεφαλής του ESM, μολονότι γραμμένη σε σκληρή γλώσσα δεν αιφνιδίασε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μάλλον περίμενε ότι το περιεχόμενο της θα κινείται στο σκληρό μπρα ντε φερ που είναι σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα της διαπραγμάτευσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον πρόλογό της η επιστολή αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους οι θεσμοί προχώρησαν σε «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και δικαιολογούνται για την εμπλοκή αυτή ισχυριζόμενοι ότι προέκυψε από τη μονομέρεια της Αθήνας (παροχές Τσίπρα).
Στην ίδια επιστολή ενσωματώνονται παρατηρήσεις και αστερίσκοι, επί των οποίων θα πρέπει να απαντήσει η ελληνική πλευρά μέσα στα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για ένα «ξερό» τεχνοκρατικό κείμενο, αλλά πρόκειται για επιστολή με αρκετά αιχμηρά σημεία.
Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να αναπτύξει την επιχειρηματολογία της με πολιτικούς και όχι μόνο τεχνοκρατικούς όρους.
Έτσι, χθες, υπήρχαν διεργασίες, με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο να μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να καθοριστεί η στρατηγική που θα χαράξει από εδώ και πέρα η ελληνική πλευρά.
Είναι σαφές πλέον ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει σε ανώτερο επίπεδο και οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι ημέρες ανάπαυλας.
Άλλωστε, η Αθήνα θέλει να μην υπάρχει καμία παρέκκλιση από τις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση, να ενεργοποιηθούν άμεσα και σίγουρα εντός του Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, οι θεσμοί δεν φαίνεται πως θα προλάβουν να κάνουν κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών απαντήσεων πριν από τα Χριστούγεννα.  Τα σχόλια τους ή τις παρατηρήσεις τους θα τα μάθει η ελληνική πλευρά την επόμενη εβδομάδα.
Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι το θρίλερ της ανταλλαγής επιστολών με τις Βρυξέλλες θα λάβει αίσιο τέλος και δεν θα τραβήξει μετά την Πρωτοχρονιά.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης